Login Form

Mededelingen

KVVC op Google maps.

Noteer de datums voor de activiteiten / bindavonden 2015 alvast in uw agenda (zie de Agenda).

De Ronde Bleek

A&M fishing tackle

 

 

 

 

 
 
 

2018

2018-07-01 Finten.

Het was de bedoeling dat we met de KVVC op 1 juli zouden gaan fint vissen op de Nieuwe-Waterweg bij Rotterdam. Zoals wel vaker doen, zijn we een week eerder op de zondag, wezen voorvissen.
Daar aangekomen zagen we een oliefilmpje op kleine plasjes water tussen de stenen liggen. Op de Nieuwe-Waterweg zelf zagen we niets, en zijn daarom toch gaan vissen. De witte zwanen welke we even later zagen zwemmen waren aan de onderzijde helemaal zwart gekleurd, wat er erg triest en zielig uit zag. Naar mate we langer aan het vissen waren begon onze vliegenlijnen steeds meer te plakken en werden er olievlekken op de waadpakken zichtbaar. Omdat we ook niets hadden gevangen zijn we daarom gestopt met vissen, en hebben het finten op 1 juli afgelast.
Hieronder is in het kort vermeld wat er op www.nu.nl te lezen was.
Zo blijkt maar weer hoe kwetsbaar de natuur is! 


Een bulktanker lekte olie na een botsing tegen een steiger. Er liep 200 ton stookolie uit het schip.
Het opruimen van de olie die zaterdag in het water van de Botlek terecht kwam na een botsing, gaat volgens de Veiligheidsregio Rotterdam nog “nog dagen, misschien wel weken” duren. De woordvoerder van de Veiligheidsregio spreekt van een “enorme lekkage met een grote omvang en grote gevolgen voor de omgeving”.
Naar schatting zijn honderden vogels bedekt met olie, waaronder zwanen, aalscholvers, meeuwen, ganzen en futen. Diverse dierenambulances, Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree en het Reddingsteam Zeedieren Nederland vangen de vogels op en maken ze schoon.
Als gevolg van de lekkage zijn oa. alle jachthavens gesloten om te voorkomen dat plezierjachten onder de olie komen te zitten. De Veiligheidsregio Rotterdam hoopt dat de havens in de loop van de dag, nadat het tij één keer is opgegaan en één keer is afgegaan, weer open kunnen. De commerciële Wilhelminahaven in Rotterdam is ook gesloten. 

9 Juni, vissen op de Ahr.

Om 7:20u was het verzamelen op de carpoolplaats aan de A67 bij Geldrop. Met z'n negenen vertrokken we naar de Ahr, een Eifel rivier waar we nog niet eerder met de club gevist hadden.
We hadden 3 verschillende "strecke" gereserveerd, omdat er op ieder rivierdeel maar een beperkt aantal personen mogen vissen. Bij aankomst in Dernau bleek het water van de Ahr bruin te zijn.
Nadat er dagvergunningen waren gekocht kon er rond 10uur begonnen worden met vissen.
Het was lekker weer, de zon scheen en de temperatuur was goed. De Ahr had zowel diepe delen met weinig stroming, maar ook stroomversnellingen op stukken waar het ondiep was. Omdat de rivier redelijk breed was, en er relatief weinig (laag overhangende) bomen waren, viel het werpen wel mee, wat ideaal was voor de minder ervaren vliegvissers onder ons.
 

Om 13:00u kwamen we samen op een afgesproken parkeerplaats waar een lunch werd verzorgd. Er was verschillend gevangen, veel kopvoorn(tjes), elrits een enkele vlagzalm en forel. Het viel wel op dat er, met name dicht langs de kant, veel kleine witvis zat, die direct je droge vlieg aanvielen voordat de grotere vissen de kans kregen. Forellen werden er weinig gevangen. Omdat we verwachten dat de vangsten in de middag mogelijk hetzelfde (dus matig) zouden zijn net als in de ochtend, besloten we om het avond eten vroeg te plannen, om daarna nog even in de avond te kunnen vissen. We aten in Dernau op het terras, zowel de drank, met name bier, als ook de soep, salades en schnitzels werden erg snel geserveerd en smaakte heerlijk. Daardoor konden we al snel weer terug naar de rivier voor de laatst ronde.
 

Helaas werd er ook in de avond weinig gevangen, en toen het rond negen uur ook begon te regenen, er was omweer voorspeld, was dat het teken om te vertrekken.
Al met al een gezellige visdag met helaas weinig forel en vlagzalm.

Gallery
Click to open Click to open Click to open


6 Mei, vissen op de kreken bij De Ronde Bleek.

Op zondag ochtend om 9 uur waren twaalf vissers van de KVVC bij DRB, waaronder ook nieuwe leden. Sommige starten met koffie, andere begonnen direct de hengels op te tuigen. Het weer was goed, de zon scheen heerlijk, we hadden er zin in! We verdeelde ons over de diverse kreken, en zagen direct al veel forellen zwemmen. Het vangen bleek een heel ander verhaal te zijn. Toch werd al snel de eerste forel gehaakt en geland.
 

Uiteraard werd er doorgegeven waarmee deze was gevangen, dat kon de rest alleen maar helpen. De forellen bleken niet op 1 soort vlieg, nimf of steamertje te vangen te zijn, maar ze pakte telkens wat anders dat maakte het niet eenvoudiger. Ook imitaties van miertjes leverde vis op als deze net onder de bomen werden gepresenteerd.
 

Ook een heel aantal forellen wisten de haak op slinkse wijze kwijt te raken, waardoor de visser het nakijken had. Dit overkwam Frans dus 4 keer. Feitse heeft voor het eerst op de DRB forellen weten te vangen. Dit is een heel andere manier van vissen dan op bijvoorbeeld de Kyll in Duitsland gaf hij zelf aan. De forellen zijn ook aanzienlijk sterker! Na 3 uur vissen stopte we om 12:30u en kon de balans worden opgemaakt. Uiteindelijk wist Wil 5 vissen te landen, wat het meeste was op deze visdag. In totaal werden er 14 forellen gevangen door 6 vissers. Na het aftuigen van de hengels en opruimen, werd de visochtend onder het genot van een kop koffie bij Jan afgesloten.
Het was weer gezellig, ook volgend jaar gaan we zeker weer een keer vissen op DRB.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

28 April, werpinstructie voorjaar.

Zaterdag 28 april was al weer de laatste van in totaal 4 werpinstructies van het voorjaar seizoen.
Het was op alle geplande zaterdagochtenden droog, zoals we altijd tegen Richard lachend zeggen, “Als we jou boeken, boeken we ook meteen goed weer”. Wel was er alle keren behoorlijk wat wind, waardoor we niet naar het ven konden voor het oefenen van de waterworpen zoals de rolworp en de switch cast . 


Helaas was Richard de 3e instructie verhinderd, welke door Ron van Kleef werd overgenomen. De locatie was voor de ene keer het Wilhelminapark in Best. Veel voorbijgangers bleven even kijken, of vroegen wat we aan het doen waren. Het ziet er natuur ook wel vreemd uit met hengels op een grasveld! We hebben op deze instructies weer veel geleerd, sommige het dubbel strippen, backhand werpen, en andere halen nu de 23 meter welke afstand ook voor het VNV werpcertificaat gehaald dient te worden. Uiteraard krijgt het werpen ook weer de nodige aandacht in het najaar.
Richard bedankt,

Gallery
Click to open Click to open Click to open

26 April, fint thema avond.

 

Vooruitlopend op het finten op 1 juli hadden we Ron van kleef gevraagd fint vliegen voor te komen binnen. Hij begon de avond met een powerpoint presentatie over de fint, de meeste informatie over de fint is overigens te vinden in het kennisdocument fint, van sportvisserij Nederland, welke te downloaden is via de link: https://www.sportvisserijnederland.nl/files/kennisdocument-fint_5160.pdf Ook de veiligheid tijdens het vissen op de nieuwe waterweg kwam uitgebreid aan de orde, het gevaar zit oa. in de grote zeeschepen welke er passeren, de stroming door de getijden en de wind. Ook gaf hij aan welke montage te gebruiken en hoe daarmee te vissen.
 

Na de presentatie kon er gebonden gaan worden. Over de kleur van fint vliegen was Ron duidelijk, ze mogen alle kleuren hebben, zolang als het maar chatreuse is!
Beide vliegen werden gebonden op een zoutwater #6 haak. Als eerste was de links op de foto afgebeelde nimf aan de beurt. Nadat de chatreuse 3,5mm messing bead op de haak was plaats en de binddraad was opgezet, werd er een onderbody van lichtgroene wol getapered op de haaksteel gebonden. Daarna werd eerste het staartje van de glimmende northern light, ook in de kleur chatreuse, (te koop bij A&M) ingebonden. De helft van de “slietjes” werden van voor naar achter om de haaksteel gewikkeld en eindigde in “de pootjes” links van het lichaaam. De andere helft werd van achter naar voor om de haaksteel gewikkeld en eindigde in “de pootjes” rechts van het lichaam. Om alle “pootjes” goed vast te zetten werd de binddraad er kruislinks tussendoor gebonden, en kon daarna afgebonden worden achter de bead. Vervolgens werd rode binddraad direct achter de bead opgezet en direct weer afgebonden en afgeknipt. De rode kraag geeft de kieuwboog weer. Als laatste werden alle pootjes op dezelfde lengte afgeknipt.
 

Na de pauze was de rechter nimf aan de beurt. Als eerste werd eenzelfde bead op de haak geplaatst en de binddraad opgezet. Vervolgens was de loop threader, dit tooltje wordt ook gebruikt om binddraad door het buisje van een bobbin holder te trekken, aan de beurt. Hiermee werd chatreuse congo hear door een stukje pearl mylar tubing (gevlochten buisje) met een lengte van 2,5 cm getrokken. De tubing met daarin de congo hear werd stevig boven op de haaksteel gebonden vanaf de bead tot aan de haakbocht, de resterende lengte was het staartje. Nadat de tubing was uitgerafeld werd de congo hear in het midden van het staartje weer zichtbaar. Vervolgens werd er 0,8mm chatreuse cactus chenille als lijfje over de tubing gewikeld, en de draad afgebonden. Als laatste was de rode kieuwboog weer aan de beurd.
Aansluitend was er nog voldoende tijd en materiaal over om de nimfen nog een keer te binden.

Het was een interessante fint avond, met 2 goed vangende fintvliegen.
Ron bedankt,  

15 Februari, binden met Feitse Bootsman.

Zoals bekend bindt en vist Feitse het liefste met droge vliegen. Deze avond waren er twee grote klassieke droge vliegen aan de beurt. En nu een keer zonder cdc zoals hij zelf direct aangaf.
 

De eerste was de Franse L’assassine, gebonden op een 1x lange haak. (Links op de foto.) Dit patroon kan gebonden worden van haakmaat 10 t/m 14. Er werd gebonden met gele binddraad welke aan bij het haakoog werd opgezet. Een patrijzenveer werd daar aan de tip ingebonden en met enkele slagen om de haaksteel gewikkeld. Als staart werden 3 fibers van een fazantenstaart mooi gespreid ingebonden met een lengte van 2 keer de haaksteel. De binddraad werd naar voren gebracht tot aan de patrijs, daar voorzien van glimmende dubbing en vervolgens weer terug naar de haakbocht. De eerder ingebonden veer werd met open slagen om de haaksteel gewikkeld tot aan de staart.
Daar hing het klosje met binddraad waarmee deze werd vastgezet. Al “wiebelend” werd de binddraad voorzichtig tussen de wikkelingen door naar voren gebracht zonder fibers plat te drukken. Bij het haakoog werd een kopje van binddraad gevormd waarna de deze werd afgebonden en gelakt.
Om te oefenen werd er een tweede gebonden (middelste op de foto) maar met als kleine verschillen: de patrijs werd met de haaksteel ingebonden i.p.v. met de tip, als veer werd een sadle hackle veer gebruikt i.p.v. een grovere veer van een cape. Tevens werd deze zo gebonden dat deze direct dienst deed als staart waarbij deze dus de fazanten fibers verving.
 

Als laatste de Stimulator (rechts op de foto), geboden op een iets gebogen sedge haak en met fluor oranje binddraad. Deze bond hij vanaf het haakoog tot ter hoogte van de haakpunt waar een klein toefje hertenhaar werd ingebonden als staartje. Het lijfje was van glimmende dubbing waar doorheen met open slagen een hackle veer was gewikkeld. Daarna een grote toef hertenhaar als vleugel welke net als het staartje tot aan het einden van de haakbocht kwam. Het viel niet mee deze netjes bovenop de haaksteel te houden omdat deze geneigd was te gaan draaien. Voor de vleugel werd nu iets donkerdere groene dubbing opgezet en ook daar werd een hackleveer doorheen gedraaid, waarna het oranje kopje als laatste aan de beurt was. De stimulator is een vlieg die drijft als een kurk, en daardoor ook geschikt is voor het vissen op snelstromend water.

Feitse bedankt, het was weer een gezellig en leerzame avond.

Gallery
Click to open Click to open Click to open


22 Februari, binden met Karel Rovers.

 

We hadden Karel Rovers uitgenodigd voor het binden van nimfen. Zijn keuze was gevallen op 2 soorten relatief eenvoudige nimfen maar waarmee zowel succesvol forellen als ook voorns gevangen kunnen worden. Hij maakte hierbij alleen gebruik van het standaard bindmateriaal: fazanten staart, pauwenfibers, cdc veertjes en koperdraad.
 

De eerste nimf (links op de foto), werd gebonden op een scud haak maat 12 waarop als eerste een goudkleurige tungsten bead was gezet. Na het opzetten van de binddraad werden een aantal fibers van de fazantenstaart als staartje ingebonden waarna de koperdraad voor de ribbing aan de beurt was. Karel had voor deze nimf dunnen koperdraad bij, waarbij er 2 stukken getwist werden tot een dikkere draad wat een mooi effect gaf. Als lijfje werden de niet afgeknipte fazantenfibers om de haaksteel gewikkeld waarna de koperdraad als ribing volgde. Aansluitend werden er een paar slagen pauwenfibers achter de bead om de haaksteel gewikkeld, maar nog niet afgeknipt. Aan beide zijden van de haaksteel kwam een klein cdc veertje met de bolling naar buiten, waarna er nog een paar slagen pauwenfibers omheen gewikkeld werden. Als laatste kon de nimf afgebonden worden. Tussen het voorbinden door bleef Karel vertellen hoe met deze nimfen te vissen, wat voor vissen hij er mee gevangen heeft, waar en wanneer je ze kunt inzetten en nog veel meer. Om nog even te kunnen oefenen bonden we deze nimf 2 keer.
 

Na de pauze was de copper john (rechts op de foto), aan de beurt. Deze werd gebonden op een rechte haak maat 12. De gebruikte materialen waren dezelfde als bij de eerste nimf evenals een deel van de  bindwijze. Nadat de haak met goudkleurige tungsten bead in de vice was geplaatst werden de binddraad opgezet en het staartje van fazantenfibers, en dikkere koperdraad ingebonden. Het lijfje bestaat bij de de copper john helemaal uit koperdraad waarna aan beide zijden een paar fazanten fibers als pootjes werden ingebonden. Aansluitend was de thorax van pauwenfibers aan de beurt waarna als laatste de wingcase van wederom fazantenfibers aan de bovenzijde over de pauwenfibers werd gelegd en de nimf werd afgebonden. Ook van de copper john werden er 2 gebonden.

Het was een interessante maar zeker ook gezellige bindavond. Karel bedankt!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

18 Januari, snoekstreamers binden met Henk Eisenburger.

Iedereen heeft een eigen voorkeur voor snoekstreamers. Bij Henk zijn dit vintage streamers, het zijn oude patronen maar wel gebonden met modern bindmateriaal.
 

Het zijn up-side-down streamers waarbij de haakpunt dus naar boven wijst waardoor je minder snel vast komt te zitten. De gebruikte haakmaat was 9/0, dit was de grootste waar we ooit op hebben gebonden! Hieronder zijn voor de beeldvorming de afmeldingen en vorm van de haak vermeld. Helaas is dit type haak niet meer leverbaar. Ook een alternatief merk welke door Henk zelf werd voorzien van de bochten in de haaksteel is niet meer verkrijgbaar. Hierdoor zijn de op deze avond gebonden streamers mogelijk ook de laatste!
 

Bij de 1e streamer werd gestart met het maken van 2 kleine verdikkingen van binddraad in de haakbocht. Hiertussen werd pearl light, of een ander soort flash als staart ingebonden zodat deze niet weg kon schuiven. Op de haaksteel kwam glimmende chenille. Daarna werd er een plukje bucktail gebonden op het voorste deel van de haaksteel, in de richting van de haakbocht. Aansluitend werd er een andere kleur bucktail naar voren ingebonden, waarna deze werd terug gebracht naar achter, waardoor deze wijd uit kwam te staan. Hiervoor werd zonkerstrip om de haaksteel gewikkeld waarna de streamer werd afgebonden.
 


De 2de snoekstreamer van de avond was gebonden op eenzelfde soort haak. Ook bij deze kwam glimmende chenille op de haaksteel vanaf de haakbocht tot aan de eerste bocht in de haaksteel, en een plukje bucktail richting haakbocht. Daarna werd een flinke pluk congo hair (verkrijgbaar bij A&M) op het voorste deel van de haaksteel ingebonden (lichtgroen op de foto.) Daarover kwamen een aantal flash strengen. Als laatste werd glimmende chenille om de haaksteel tot aan het haakoog gewikkeld als kopje.
Op 25 februari gaan we met de club snoeken op de Essche stroom, op dat moment kunnen we ze gaan testen.
Henk bedankt voor deze gezellige bindavond.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

21 December, de zwakste schakel. (treksterkte)

De clubavond van 21 december stond in het teken knopen, lijn en treksterkte.
Hiervoor hadden we Ad van de Sande en Richard Verbeek, beide van de de vliegvisafdeling van de Ruischvoorn uit Tilburg, uitgenodigd. Als introductie werd aan de hand van een Powerpoint presentatie uitleg geven over de eigenschappen en verschillen tussen nylon, fluorcarbon en gevlochten lijnen (Dyneema). Dit met betrekking tot o.a.: geheugen, slijtvastheid, opnemen van water, (on)zichtbaarheid, trekkracht, toepasbare knopen.
De naam van de presentatie was “Leaders en knopen, de zwakste schakel.” Zeker het deel “de zwakste schakel” bleek goed gekozen, slechts 1 onderdeel van je vliegvismontage is de zwakste schakel, en die wil je dus “zo sterk mogelijk” hebben, zodat je de mogelijk grootste forel van een visdag niet verliest doordat je lijn op dat moment breekt! Je montage bestaat uit: backing, vliegenlijn, leader, tippet en de haak waarop de vlieg is gebonden, en niet te vergeten alle knopen die de vermelde onderdelen met elkaar verbinden. 


Na de presentatie was het praktische deel van de avond aan de beurt. Er was gevraagd of iedereen zijn favoriete nylon vislijn mee wilde brengen. Een ieder kon aan een grote haak, met zijn favoriete knoop, de meegebrachte lijn bevestigen. Aansluitend werd de andere zijde van de lijn op een rond stokje gewonden en de haak aan een trekkrachtmeter gehaakt. Er werd steeds harder aan het stokje getrokken totdat er iets brak, wat in de meeste gevallen de lijn was. De kracht waarbij dat gebeurde bleef op de meter staan waardoor deze afgelezen en genoteerd kon worden. Door eenzelfde meting een aantal keren uit te voeren was de verkregen meetwaarde representatief en betrouwbaar. Er werd gemeten aan knopen welke droog, vochtig of nat waren gelegd. De laatste bleken veel sterker te zijn. Ook bleek dat de opgegeven sterkte door de fabrikant in sommige gevallen bevestigd werd door de meting, maar in andere gevallen de lijn al bij de helft van de opgegeven waarde brak


Tevens werden er verschillende soorten knopen getest zoals: de standaard kunstaasknoop, de rapala knoop en de palomar knoop (welke de favoriet van Ad was.)
Het was een leerzame en gezellige clubavond, Ad en Richard bedankt!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

2 December, werpinstructies najaar.

In het najaar zijn er op zaterdagochtenden weer een viertal werp instructie gegeven door Richard Verbeek (EFFA master instructor). De ochtenden waren redelijk goed bezocht, waarbij eveneens niet leden acte de precense gaven (mooi om ook die les te geven, en wie weet in de toekomst als nieuwe leden te verwelkomen). 


De focus lag o.a. het verbeteren van de werptechniek en het presenteren. Onder andere de reach cast, boog worp en eveneens de precisieworpen zijn uitvoerig aan bod gekomen. Het afstand werpen blijft daarnaast een uitdaging om dit zowel met de forehand als de backhand goed uit te voeren. Vooral de backhand afstandsworp is niet eenvoudig. Het in een vlak houden, de juiste techniek en bewegingen zijn daarbij lastig. Het kan een cruciale worp zijn om bij een stevige wind van rechts (als je rechtshandig bent) veilig te kunnen werpen. 


De laatste werpinstructie begin december was eveneens uitdagend daar de temperatuur daalde aan het eind van de ochtend. IJsvorming op de lijn en in de ogen maakte het werpen onmogelijk. We zijn daardoor eerder gestopt en ons gaan opwarmen in de kantine van de naastgelegen tennisclub. Ook volgend jaar hebben we een zelfde programma, met hopelijk een paar mooie ochtenden om de waterworpen onder de loep te kunnen nemen.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

16 November, binden met Wil Dirks.

Op 16 november is Wil Dirks Perdigon nymphen komen voorbinden. Maar zoals hij zelf aangaf zijn ze niet echt moeilijk, en zijn ze, als je er eenmaal handigheid in hebt, ook snel te binden. Dat moet ook wel omdat je er regelmatig kwijt raakt tijdens het vissen aan obstakels onderwater. Voor welk type vis(sen) deze geschikt zijn? Eigenlijk voor veel soorten van forel op stromede riviertjes tot voorn in stadswater. 
 

Wat de nymfjes gemeen hadden was:
• Als ze een staartje hadden waren deze vrij kort en licht van kleur, het waren slechts een paar fiber waardoor 
  deze natuurlijk kunnen bewegen. Bijvoorbeeld van een mallard duck.
• Ze hadden allemaal een tungsten bead, waardoor ze wat zwaarder zijn en snel zinken.
• De binddraad was dun, ongeveer 10/0 en zwart. Hiermee werd ook de vorm van de body gemaakt.
• Alle 4 hadden ze iets roods als atractor,ofwel een kraagje of but.
• De body was van glimmend tinsel.
• Boven op de bead en eerste stukje van de body kwam een “druppel” zwarte lak als wingcase.
• En wat typerend is voor de Perdigon nymphen, de body wordt helemaal voorzien van een uv lak
  zoals bijv. bug bont.
 

1. Links boven, was gebonden op een nymph / scud haak (#14), met regenboog holografisch tinsel.
2. Rechts boven, was gebonden op een wide gap haak (#16), met een groene tinsel. De bead was ongeveer 2,5mm
3. Links onder, was ook gebonden op een wide gap haak (#16), met een pearl tinsel welke nagenoeg transparant was. De zilveren bead was 2mm groot, na ja, eerder klein. Het op de haak krijgen van deze zeer kleine bead, was dus tevens het moeilijkste van de avond!
4. De laatste, rechts onder op de foto, was tevens de meest bewerkelijke en aparte nymph.
Gebonden op een jig haak maat #16 en een slotted zilveren bead. Naast de rode bud, had hij en thorax van donkere, ietwat glimmende (ice) dubbing en een kleine cdc veertje welke in een gesplitste draad, of dubbinglus achter de bead werd gehackled. De cdc heeft een natuurlijke beweging onderwater. Na het afbinden en uiteraard lakken van de body was ook deze nymph klaar. 
 

Het was een gezellige, en goedbezochte bindavond.
Alle nymphen welke op de foto’s zijn weergegeven zijn overigens ook door Wil zelf gebonden.
Wil, bedankt!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

12 November, vissen op het Eindhovenskanaal.

Deze keer street fly fishing in Eindhoven. Rond 10:00u verzamelde we ons op de parkeerplaats bij de Gamma. We hadden Bert Dillen als gids gevraagd voor deze visdag. Het was nog droog ondanks de slechte voorspellingen. Tijd om snoeken te vangen in hartje Eindhoven, oftewel street fishing. Het water was Kristal helder, wat het niet gemakkelijker maakte, en aardig fris. Het was taai, slechts 1 snoek werd geland (helaas niet op foto vastgelegd) en twee werden er gemist. 
 Na een opkikkertje nog even gevist tot de regen en wind toesloeg net na de lunch. Het Eindhovenskanaal blijft toch een mooi water om te vissen, in de zomer op witvis, en in de winter op snoek. De volgende keer als we gaan zorgen we voor twee gidsen, Bert en Karel. Wie weet vangen we de snoeken dan wel!

4 November, opendag DRB en KVVC “Minibeurs”.

Om 10:00u waren het bestuur en een aantal leden al bij de DRB om Jan te helpen, en het parkeren in goede banen te leiden. De eerste bezoekers waren er al vroeg terwijl de DRB opendag eigenlijk pas om 11:00u begon.
De reden voor het organiseren van deze Mini beurs was dat er in het zuiden van ons land nagenoeg geen gespecialiseerde vliegviswinkels meer aanwezig zijn. Het kopen van vliegvis benodigdheden wordt daarmee steeds moeilijker. Met name het in de hand kunnen houden, en zelf de kwaliteit ervaren van materiaal is eigenlijk niet meer mogelijk. Dat geldt ook voor het uitproberen van oa. hengels, reels en vliegenlijnen. Om deze reden hadden we als bestuur van de KVVC de webshop A&M fishing tackle en Flyfishing Dutchman uitgenodigd om op 4 november een productmiddag te verzorgen. Behalve de eigen leden hadden we nog 11 andere vliegvisverenigingen uitgenodigd, en met name natuurlijk alle verenigingen uit Brabant en Limburg. Behalve de webshops waren Rob Dings en Eric Heheman aanwezig als binders. Zij hadden plaats genomen op een verhoging welke Jan speciaal voor die dag had gemaakt, waardoor iedereen goed zicht had op de vliegen en streamers die werden gebonden. Als KVVC hadden we natuurlijk ook een plekje in de hal waar we op een scherm een presentatie lieten zien en folders konden uitdelen om onze club te promoten.
Buiten was er over de kweekvijver een brug gelegd waar Hans Bock werples gaf. Het voordeel van deze brug was dat er nu voldoende ruimte aan de voor- en achterkant aanwezig was voor het werpen. Ook heeft er een jongen onder begeleiding, en met een speciaal door Eric gebonden vlieg, zijn eerste forel gevangen. Dat was natuurlijk geweldig.  


Aan de inwendige mens was ook gedacht, je kon er soep, broodjes bal en heerlijke zelfgebakken wafels kopen. De opkomst was goed en de webshops hebben veel advies gegeven en materiaal verkocht.
We hebben alleen positieve reacties over het organiseren van de dag gehoord, en de webshops gaven al aan bij een volgende editie weer van de partij te willen zijn.
Bij deze willen we iedereen bedanken die deze geslaagde dag mee mogelijk heeft gemaakt, en we doen dit zeker in de toekomst vaker!  

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

26 Oktober, binden met Theo Bakelaar.

We hadden voor deze bindavond Theo Bakelaar uitgenodigd voor het voorbinden van foam vliegen. Foam wordt relatief weinig gebruikt voor het binden van vliegen, en dat terwijl het zeer goed drijvende en ook goed vangende insecten / vliegen zijn, zoals Theo zelf aangaf.
 

Als eerste was een helemaal zwart kevertje aan de beurt. Alles was tot in de puntjes voorbereid, zo kreeg iedereen een zakje met daarin al het materiaal dat nodig was voor betreffend vlieg. Het foam was met een laser gesneden en had daardoor exact de juiste vorm. In het midden zat een klein gaatje waardoor de haak gestoken werd, het ene deel van het foam kwam via de onderkant en het andere deel via de bovenkant van de haak naar voren. Na het aanbrengen van lijm om de 2 delen op elkaar te bevestigen werden deze bij het haakoog vast gebonden. Dunne zwarte rubber legs werden aan beide zeiden, in de daarvoor bestemde uitsparing gebonden en op lengte geknipt. Het omschrijven van het bindpatroon duurde vermoedelijk langer het binden zelf, dat binnen 2 minuten klaar was!
Als tweede was een miertje aan de beurt welke net als het kevertje geboden werd op een Tiemco TMC 111 #12. Nadat de zwarte binddraad was opgezet werd daar lijm op gedaan en het foam lijfje erop gebonden en verlijmd. Een zwarte hackle veer werd er op de versmalling gewikkeld als pootjes, waarna hij al afgebonden kon worden. Aan de onderzijde werd een “V” vorm uit de hackle geknipt waardoor het miertje mooi recht op het water drijft. Ook dit bindpatroon was snel klaar door het vooraf met laser gesneden foam. Ook was er al een fluorescerende groene stip op gezet waardoor, het miertje nog beter zichtbaar is tijdens het vissen. 
 

Als derde was een grote sedge aan de beurt met een vleugel van foam. Nadat de binddraad was opgezet werd een lange bruine saddle hackle vanaf de haakbocht tot 4mm van het haakoog om de haak gewikkeld waar deze niet werd afgeknipt. Aan de bovenzijde van de haak werden alle fibers vlak afgeknipt zodat de vleugel van foam aan de voorzijde kon worden ingebonden, en in het midden middels een druppeltje lijm plat kon worden vastgezet. Vervolgens kon het resterende deel van de saddle hackle voor de vleugel met een aantal slagen om de haaksteel worden gedraaid en daarna worden afgebonden. Nadat ook hier een aan de onderzijde een “V” vorm uit de hackle was geknipt was de sedge klaar.
Als 4e en laatste was de Chernobyl ant aan de beurt. Dit is een groot lelijk insect maar met een aantrekkingskracht voor de grootste forellen in bijv. Amerika waarmee er veel wordt gevist. Als eerste werden er als lijfje een aantal pauwenfibers vanaf de haakbocht tot aan het haakoog om de haak gewikkeld. Daarna waren de 2 driehoeken van foam aan de beurt, de onderste is donker van kleur en heeft de platte zijde van de driehoek aan de achterzijde, de bovenste is licht van kleur, daardoor goed zichtbaar, met de platte zijde van de driehoek tot boven het haakoog. Deze driehoek wordt als laatste wat rond geknipt als kopje. Ook krijgt de Chernobyl ant 6 rubber pootjes,3 aan beide zijde van het lichaam.

Alle vliegen / insecten werden die avond 2 keer gebonden waardoor de technieken goed geoefend konden worden.
Na afloop kon je bij Theo nog extra laser gesneden foam kopen, waardoor je thuis ook nog kon binden. Theo bedankt, het was erg leerzaam en gezellig!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

21 September, binden met Henk van Diesen.

 

We hadden Henk van Diesen van de Flympf uitgenodigd om deze bindavond te verzorgen. Omdat hij de vrije hand kreeg viel zijn keuze op 4 van zijn 10 meest favoriete vliegen. Zoals Henk zelf aan gaf dienen zijn vliegen aan 3 criteria te voldoen te weten: niet te duur aan materiaal, eenvoudig te binden (mag niet te veel tijd kosten) en ze moeten vis opleveren! 
 

Als eerste was een emerger aan de beurt met op het onderste deel van de haak pauwenoog, een vleugen van glimmende witte yarn welke was voorbehandelt en daardoor goed drijft en als thorax ruige wat glimmende dubbing. De tweede was een geel wormpje waar geen ruisvoorn van af kan blijven. Deze was gebonden op een “sedge haak” met daarop 5 kraaltjes waar tussendoor gele struisvogel werd gebonden. Het moeilijkste was hierbij de kraaltjes op de haak te krijgen, het werd er zelfs stil van!  
 

De derde vlieg was een klassieker, de Montana nimf. Deze bestond uit een staartje van een zwarte hackle veer, een body zwarte chenille, een thorax van geel/groene chenille waarom een grote zwarte hackle veer wordt gewikkeld welke aan de bovenzijde kort werd geknipt zodat de overgebleven zwarte seniel er dubbel als wingcase overheen gebonden kon worden. Het was een forse nimf waar veel verschillende vissoorten wel raad mee weten.
De vierde en tevens laatste was een half body midge aan de beurt. Hierbij hangt de haak vertikaal in het water, en is alleen aan het bovenste deel bedekt met zilveren glimmende kerstboomversiering met daarboven een pauwenfiber en als laatste een klein veertje van een spreeuw. Het is dus eigenlijk een klein vliegje op een grotere, aan de onderzijde kale haak. Hierdoor is de inhaking beter dan bij een kleine haak.
 

Henk bedankt, het was hard werken om 4 vliegen te binden (waarvan de meeste 2 keer), maar erg leerzaam en gezellig. Graag nodigen we je nog een keer uit voor de resterende 6 vliegen!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

10 September, clubmiddag met BBQ.

 

Evenals voorgaande jaren werd deze clubmiddag georganiseerd bij de Rondebleek in Sterksel.
De opkomst was goed evenals het weer, behalve de leden waren er ook 4 introducés. Na de eerste koffie / bier en vakantieverhalen was het tijd voor iets actiefs. 10 Man deden mee aan een werp wedstrijdje. De eerste onderdelen hadden betrekking op afstandwerpen: forehand, backhand en het oppakken van de lijn en direct afwerpen. De volgende worp was het in de lucht verlengen en verkosten van de lijn. Het verlengen van de lijn is geen probleem, dat doe je nagenoeg bij iedere worp. Maar wat doe je als je lijn in de lucht bijvoorbeeld 15 meter is omdat je wat verder wil werpen en er plotseling op 10 meter afstand een forel stijgt? Inderdaad, je verkort de lijn in de lucht,  maar dat viel niet mee. Een aantal lieten de lijn tijdens het overpakken per ongeluk los. Andere vonden geen oplossing hiervoor, maar Feitse loste dit op een geheel eigen manier op. Hij hield de lijn in de mond vast omdat hij anders een hand tekort kwam, maar het werkte wel! 
 

Als laatste was het precisie werpen in ringen aan de beurt. Bij het vissen kom je wel ooit vast te zitten in een boom of struik, het lukte Jeroen om het dak van de schuur te vangen. Er was een ladder nodig om de lijn los te krijgen waarna we weer verder konden. Tenslotte werden de punten geteld en bleek Frans Dirks de hoogste score te hebben. Frans gefeliciteerd!
Aan de rook was al te zien dat de kolen BBQ goed op temperatuur kwam.
Frans had voor deze speciale, zelf ontworpen, BBQ gezorgd. In het midden een rooster om te bakken, daar omheen een dichte metalen ring welke als bakplaat fungeerde en waarop het vlees warm gehouden kom worden.
 


Er werden zelfgemaakte sateetjes gebakken, filetlapjes en natuurlijk spek. Binnen stonden de door Bert en Jeroen gemaakte groente- en fruit salades, het stokbrood en de sausjes. Uiteraard kwamen ook Jan en Anneke van DRB er gezellig bij en genoten we van het heerlijke eten en natuurlijk de bijbehorende drankje.
Het was een gezellige middag, volgend jaar zetten we de BBQ dus weer op de agenda.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

09 Juli 2017, Finten op de Nieuwe Waterweg.

Het was die ochtend weer vroeg opstaan, we hadden om 6:30 uur afgesproken op de carpoolplaats in Best om te gaan finten op de Nieuwe Waterweg. De tijd dat je daar kan vissen wordt namelijk bepaald door het getijde. Er wordt gevist vanaf, of beter gezegd, net naast de golfbrekers, waarvan er een 5-tallen liggen tussen de Noordzee en de waterkering op de landtong van Rozenburg. Je kunt daar vissen van ongeveer een uur voor laag water tot een uur na laag water, wat op 9 juli inhield van ongeveer half 9 tot 1uur. 

We waren met 4 personen waardoor we met 1 auto konden gaan. We hadden bij aankomst de keus uit 1 golfbreker, de andere waren reeds bezet door andere vlieg- en spinvissers. Na eerst een kop koffie gedronken te hebben gingen de waadpakken aan en konden we via de golfbreker het water in. Het blijft altijd lastig vissen met een zinklijn van een meter of 10 met daarachter een volglijn omdat je zelf laag in het water staat, de golfbreker achter je ruim 75cm boven het water uit komt en de stroming met je lijn aan de haal gaat en er onder water ook nog stenen liggen! Het weer was super, de temperatuur liep op van 19°C tot een graad of 23, de zon scheen lekker, het was nagenoeg windstil, en er was weinig scheepvaart. Regelmatig zag je de finten springen waardoor je wist dat ze er waren, maar ze vangen was toch een ander verhaal. Je dient redelijk ver te werpen in de stroming, de lijn de tijd te geven om tot de gewenste diepte te zinken en dan strippen maar. De top van de hengel wordt daarbij net onder water gehouden en in het verlengde van de lijn. Omdat we weerhaakloos vissen en de finten een harde bek hebben mis je redelijk wat aanbeten.Toen we om half 1 uit het water kwamen had helaas niet iedereen fint weten te vangen en 14 stuks was het meeste. Het was Co wel gelukt om 2 krabben en een visgraat te vangen! Voordat we huiswaarts reden was het eerst nog tijd voor heerlijke broodjes gezond waarvoor het bestuur had gezorgd. Het was een heerlijke visdag, en dat te midden van de industrie van Europoort.

24 Juni 2017, Vissen op de Kyll.

Omdat het een behoorlijk stuk rijden is naar Gerolstein (206 km vanaf Valkenswaard) vertrokken we om 7uur vanaf de carpoolplaats. Het was niet druk op de weg, maar de omleiding in Duitsland waarbij een behoorlijk gedeelte snelweg was afgezet maakte de rit nog langer. Omdat we met 8 personen waren hadden we een paar dagen van tevoren het gedeelte bij Lissingen en het standsdeel al gereserveerd. Hierdoor wisten we zeker dat we allemaal konden vissen omdat er maar een beperkt aantal vissers per gedeelte worden toegelaten. Na het kopen van de vergunningen voor Euro 18,- per persoon konden de waadpakken aan en gingen we te water. Het was nog wel wat fris, en het viel niet mee de vissen te verleiden met de droge vlieg. 
 
Tijdens de lunch welke was verzorgd door het bestuur bleek dat iedereen al van de nul was. Na de heerlijke broodjes konden we niet wachten om verder te vissen. Ondanks de zon waren er weinig vissen aan de oppervlakte aan het azen daar waar we wel wat insecten zagen? Het was dus echt zoeken en op veel plaatsen werpen. Wat opviel was dat er eigenlijk geen vlagzalm gevangen werd, eigenlijk maar 1 op de hele dag. Het waren dus die dag allemaal forellen welke varieerde in lengte van 15 tot 35cm. De gevangen forellen zagen er erg gezond uit, dus zeker niet te mager. Om te kunnen gaan dineren gingen de waadpakken uit en reden we samen naar een eenvoudig restaurant. Het eten stond snel op tafel, was lekker en nog betaalbaar ook, dus wat willen we nog meer? (veel vis vangen.) Na nog een radler of echt biertje gedronken te hebben gingen we weer naar het water in de hoop in de avond nog even goed te kunnen vangen. Er waren op sommige plaatsen wat meer vissen aan het azen, en dus ook te vangen, maar echt veel was het niet. De meeste hadden die dag tussen de 10 en 20 forellen gevangen, alleen Hans die op zijn eigen water had gevist waar pas forellen waren uitgezet had echt veel gevangen. Al met al een gezellige vistrip waarbij iedereen zijn visjes had weten te vangen. 

 

20 April 2017, Binden uit de koffer met Feitse.

Na een themabindavond blijft er altijd bindmateriaal over, en dat gaat in de koffer. Door de jaren heen hebben we daarin al veel materiaal verzameld en zelden gaat er iets uit. Daarom was het deze keer binden uit de koffer. Feitse had een aantal vliegen voorbereid met als overeenkomstig materiaal cdc. De eerste vlieg (links boven op de foto) was een emerger bestaande uit 2 cdc veertjes welke op elkaar liggend in een boogje werden gebonden en vervolgens omhoog werden gezet als vleugel. Dit boogje (bubble) houdt lucht vast wat extra drijfvermogen opleverd. De tweede (rechts boven) was een kevertje. Technisch moeilijk vanwege de hertenhaar die netjes rond diende te lopen als pootjes en opnieuw de bubble voor het drijfvermogen. 
 


De derde (links onder) heeft als naam de “Mirage” een eendagsvlieg met extended body gebonden van 1 cdc veer. De orange binddraad zorgde voor een mooi kopje. Ook het laatste vliegje bestond alleen uit 1 cdc veertje waarvan eerst het lijfje werd gebonden, en deze daarna omhoog werd gezet als vleugel. Het waren 4 droge vliegjes met elk een heel eigen bindwijze. Feitse bedankt voor het voorbinden. 

 

 

16 Maart 2017, Droge vliegen binden met Feitse Bootsman.

Met de opening van de Duitse rivieren in het vooruitzicht hadden we Feitse gevraagd droge vliegen voor te komen binden. Hij had gekozen voor flinke meivliegen met een vleugel van hertenhaar.
De eerste werd geboden met een staart van een van blauwe reiger veer, het netjes gespreid en horizontaal inbinden van de 3 sprieten is al een hele kunst. Daarna bond hij het hertenhaar naar voren in. Door er binddraad voor te wikkelen ging deze als vleugel rechtop staan en was even hoog als de haaksteel lang was. De body was van een cdc veer en de ribbing een fel gekleurde geelgroene draad welke oplichtte als er met een lamp op werd geschenen. Een grizly veer werd, met de bolling naar beneden, ingebonden en met een paar slagen om de vleugel gedraaid waarbij iedere nieuwe wikkeling onder de vorige kwam te liggen. Aansluitend was het kopje van dubbing aan de beurt waarna de vlieg afgebonden kon worden. Het kopje werd tenslotte met een zwarte stift op kleur gebracht. Het was een mooi maar technisch moeilijke meivlieg.
De tweede vlieg van de avond was een soortgelijke meivlieg maar werd up-side-down gebonden. Hierbij wijst de haakbocht dus omhoog i.p.v. naar beneden als deze op het water ligt. Tijdens het binden wordt de vlieg regelmatig omgedraaid in de bindvice, met name omdat de haakbocht in de weg zit tijdens het binden! Tevens gaf Feiste aan dat er uiteraard veel verschillende materialen gebruikt kunnen worden bij het binden van een vlieg, de staart van blauwe reiger verving hij door fazant en de cdc veer van de body door dubbing.
Als afsluiting, ofwel het toetje zoals Feitse het noemde was een revised redtag aan de beurt. Dit was een redtag maar dan gebonden met “modern” bindmateriaal. Even dacht ik terug aan de streamer welke Rob een maand eerder had voorgebonden met een lengte van 22cm op een haak 6/0. Deze redtag was 9mm lang en gebonden op een haakje 21! Zo zie je maar weer hoe divers vliegbinden kan zijn. Maar nu weer terug naar de redtag. Het staartjes was van synthetisch rood materiaal i.p.v. wol, en het lijfje van glimmend bruine micro cactuschenille. De hackle bleef als enige ongewijzigd en natuurlijk werd er aan de onderzijde een “V” uit geknipt waardoor de vlieg mooi op het water blijft staan.

Het was weer een geweldige bindavond met veel verschillende technieken en uiteindelijk een paar vangende droge vliegen. Feitse bedankt. 

10 Maart 2017, Workshop Grensmaas.

De meeste activiteiten worden door het KVVC bestuurd gepland en voorbereid, maar dit keer was het anders. De KVVC leden waren door Harrie Meusen, voorzitter van met VVA st. Petrus Weert uitgenodigd om deel te komen nemen aan een Workshop Grensmaas vissen. Uiteraard waren er erg enthousiast en gingen met 7 personen op 10 maart naar Weert. De avond werd verzorgd door de gastspreker Henk Houben die zich de laatste jaren heeft toegelegd op het vissen op barbeel en roofblei en dan met name op de grensmaas. Hij begon zijn presentatie met te melden dat de Grensmaas zeker geen eenvoudige rivier is om op te vissen, naast de temperatuur en wind is met name de waterstand een erg belangrijke parameter. Als hij te hoog staat, kun je het wel vergeten. Daarnaast kan het waterniveau in een half uur meer dan een halve meter stijgen als de sluizen worden open gezet, dit is erg verraderlijk en zelfs gevaarlijk als je daar geen rekening mee houdt.  
Na het eerste deel van de presentatie over de barbeel was het tijd om zelf te gaan binden. Alles was tot in de puntjes voorbereidt. Iedereen kreeg een plastic hoesje met daarin alle benodigde bindmaterialen en op paper de bindwijze voorzien van duidelijke foto’s. Uiteraard liep Henk rond om te helpen daar waar dat nodig was. Als eerste was de sierlint nimf aan de beurt, hiermee heeft hij de nodige barbelen al weten te vangen. Hij vist met een lange hengel met daaraan twee of zelfs 3 onverzwaarde nimfen. Om de ze dicht bij de boden aan te bieden zitten er verschillende zware loodkogels op de lijn. Tijdens het binden kwamen ze regelmatige rond met heerlijke snacks zoals bitterballen en stukjes frikadel. Als tweede was een baars streamertje aan de beurt. Als de witte streamertjes het laten afweten voor de roofblei, kunnen deze baars streamertjes je dag redden. Hij is met deze streamertjes met baarspatroon gaan vissen nadat een gevangen roofblei een aantal baarsjes had uitgespuugd, op dat moment wist hij wat ze op het menu hadden staan.  

Behalve met een enkelhandige hengel vist hij ook vaak met de bubbelhandige vliegenhengel op de roofblei. Het voordeel daarvan is dat je tot wel 40 meter kan werpen wat vaak nodig is om de stroomnaden aan de Belgische kant te halen. Daarnaast heb je geen valse worpen nodig waardoor je streamer weer sneller in het water ligt en je meer effectieve vistijd hebt. In het laatste deel van de presentatie gaf Henk aan wat geschikte plaatsen waren om te gaan vissen. Let daarbij wel op dat je aan de Nederlandse kant blijft of anders de Belgische vergunning koopt.

Het was een gezellige en zeer leerzame avond waarvoor we Henk Houben willen bedanken voor zijn presentatie, en Harrie Meusen voor het uitnodigen van de KVVC, een andere Limburgse vereniging en zelf een club uit Tiel. 

26 Februari 2017, snoeken Alblasserwaard.

Eigenlijk was dit de herkansing voor het snoeken op 4 december 2016 omdat er op dat moment ijs lag en we niet konden vissen. 27 Februari was carnavals zondag wat mogelijk de reden dat we maar met 4 vissers waren. Het weer was goed, niet te koud (zeker geen ijs) en overwegend droog. Om half negen vertrokken we met 2 auto’s vanaf de carpoolplaats in Best richting Brandwijk. Omdat het daar streng gelovig is kun je behalve naar de kerk, op een zondag ochtend nergens terecht. Voor ons geen probleem omdat de eigenaar van café Boerenklaas de vooraf aangevraagde vergunningen al had klaargelegd. In tweetallen gingen we op jacht naar de snoeken. Veel op splitsingen en onder bruggen werpen, veel lopen en verkassen maar weinig snoek! Sterker nog, met de lunch, bestaande uit warme tomatensoep en broodjes knakworst, hadden we nog geen snoek gezien. In de middag gingen we naar andere locaties maar ook daar vingen we geen snoek. Jeroen wist als enige een snoek te haken, maar die wist te ontkomen nog voordat hij bij de kant was, laat staan op de foto. De visdag werd snoekloos afgesloten in café Boerenklaas waar de KVVC de vergunningen betaalde, en we weer op temperatuur kwamen met een warme chocolademelk met slagroom. Hopelijk hebben we bij een volgende vistrip meer succes.        

23 Februari 2017, tubefly binden met Rob Dings.

Rob had al eerder snoekstreamers bij de KVVC voorgebonden, maar dit keer hadden we als verzoek deze te binden als tubefly. Het voordeel van een tubefly is dat de tube met streamer na het haken van een snoek van de haak weg geschoven kan worden, waardoor je beter bij de haak kan om te onthaken. Ook kan de haak (met onderlijn) eenvoudig vervangen worden als deze niet scherp meer is of beschadigd.
Ondanks de storm waren er toch 9 geïnteresseerde leden gekomen. Rob had zelf al het benodigde materiaal meegebracht waardoor we zeker het juiste hadden. Zoals de naam al aangeeft, wordt de streamer niet gebonden op een haak maar op een tube (een hol kunststof buisje). Een bijkomende uitdaging is dat deze tube niet standaard in een bindvice geplaatst kan worden. De dure vices hebben hiervoor speciale conische hulpstukken. Voor degene die deze hulpstukken niet hadden had Bert deze gemaakt. Nadat de tube op de conische tool is de vice was geplaatst kon het binden beginnen. Van gevlochten materiaal werd als eerste een klein “schoteltje” in de vorm van de letter C op de tube gebonden. De lange slierten flash, de staart, werden er vervolgens voor ingebonden. Het resultaat is dat de flash bol om het “schoteltje” gaat staan. Aansluitend werden er verschillende kleuren flash met een lengte van 10 tot 15 cm in een dubbinglus gelegd. Dit was een uiterst secuur werkje, het werd er zelfs stil van! 
Nadat alle flash door het opdraaien van de dubbinglus vast was komen te zitten kon deze, uiteraard ook voor het “schoteltje”, om de tube worden gedraaid. Om een vollere streamer te krijgen werd er nogmaals een dubbinglus met flash gemaakt en om de tube gedraaid. Daarna werd er een kunststof kopje (fish-mask) met lijm vast gezet op de tube en voorzien van ogen. Na het afbinden van de streamer werd de tube van de tool geschoven en op maat geknipt. Inmiddels waren we al ruim 2 uur geconcentreerd bezig, maar het resultaat mocht er wezen! Vervolgens werd de haak aan een staaldraad gezet en de draad door de tube gestoken. Aan de andere zijde werd een lus aan de staaldraad gemaakt waarmee deze aan de leader gemaakt kan worden.
Het was een gezellige, innoverende bindavond. Rob bedankt, en nu maar hopen dat de tube streamers ook snoek opleveren! 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

19 Januari 2017, presentatie Britisch Columbia.

Begin november kregen we via Rob door dat Henk Vervloedt een vliegvisser is die veel visreizen heeft gemaakt en zijn informatie graag deelt met andere. Uiteraard waren we als Kvvc bestuur direct geïnteresseerd en maakten een afspraak voor de clubavond op donderdag 19 januari. Gekozen werd de presentatie te houden over het vliegvissen in Canada, Britisch Columbia om precies te zijn, waar Henk al een 10-tal keer was geweest. Zijn presentatie begon met de voorbereidingen in Nederland, wat neem je mee, en hoe neem je alles mee? Dat blijft lastig omdat je gebonden bent aan gewicht en afmetingen van je bagage. Een dubbelhandige hengel past nu eenmaal niet in je handbagage, vandaar dat hij koos voor een golftas en later een grote harde flightcase. Om niet te veel uren te hoeven rijden ter plaatse (gaat ten koste van je vistijd) neemt hij in Canada nog een binnenlandse vlucht. Als verblijf koos hij voor de Skeena River lodge. 
Van daaruit ging hij, in veel gevallen samen met visgidsen, naar de verschillende rivieren, waar op dat moment goed gevangen werd. Er werd vanaf de kant of vanuit een boot gevist die ze daarbij stroomafwaarts laten driften. Afhankelijk van de tijd van het jaar wordt er gevist op: Chum Salmon, Pink Salmon, Sockeye Salmon, Coho Salmon, Chinook Salmon en natuurlijk de Stealhead Trout. Wel gaf Henk aan dat het belangrijk is dat je goed, en ver kunt werpen. Dat is nodig omdat op veel plaatsen de rivieren breed zijn en de trekkende vissen vaak in de stroming zwemmen, en daar dien je dus je streamer aan te kunnen bieden. Ook had hij streamers bij waarvan de meeste eenvoudig waren en bestonden uit zonkerstrips, maraboe en flash en gebonden op een tube. De tube heeft als voordeel dat een beschadigde haak snel vervangen kan worden. De vissen die je er kunt vangen zijn vaak echte trofee vissen, groot en beresterk, zeker als ze in de stroming gaan hangen tijdens een dril. 
Maar ook in Britisch Columbia is het weer niet altijd even goed, het kan er flink regenen en er ligt een lange periode van het jaar sneeuw. Dan is het dus afzien, en zeker als de vangsten uitblijven. Ja ook daar kun je blanken, of in een week maar een enkele vis vangen! Henk had veel digitale foto’s bij waarover hij enthousiast heeft verteld. Voor een aantal van de aanwezige gaf deze presentie reden tot nadenken, toch ook maar een keer naar BC?
Extra informatie over de Skeena River lodge kun je vinden via de link http://skeenariverlodge.com/
(Een aantal van de sfeer foto’s zijn ook afkomstig van die website.)

Gallery
Click to open Click to open Click to open

29 December 2016, Knopen kun je niet kopen.

 

Eigenlijk stond deze presentatie op de agenda voor 15 december maar door ziekte van Richard Verbeek kon die helaas niet doorgaan. 15 December werd daardoor een video avond, met diverse vliegvisfilms. Op 29 december kon de presentatie “Knopen kun je niet kopen” alsnog gegeven worden. De meeste benodigde zaken voor het vliegvissen kun je in de winkel kopen zoals: hengel, reel, backing, vliegenlijn etc. maar dit geld niet voor de knopen die de verschillende delen van de lijn met elkaar verbinden en wel degelijk van groot belang zijn. Een goede knoop kan resulteren in het landen van een mooie vis, een slechte knoop in lijnbreuk (veelal op een knoop) waardoor de vis ontsnapt met je zelfgebonden vlieg. Daar komt nog bij dat veel vliegvissers een aantal essentiële knopen nog nooit heeft gelegd, omdat de winkelier vaak je backing en vliegenlijn al op de reel monteren. In deze presentatie liet Richard de meest gebruikte knopen zien welke je nodig hebt om alle delen met elkaar te verbinden vanaf de reel tot aan de vlieg en alles dat daar tussen zit. Het was een actieve presentatie waarbij iedereen zelf mee kon doen, Richard had namelijk voor stukken vliegenlijn, backing en nylon gezorgd. Als eerste was de arbor knoop aan de beurt, hiermee wordt de backing aan de reel vast gezet. Belangrijk is oa. dat deze niet mee gaat draaien door Erik werd nog aangevuld dat je dit kan bereiken door nog een extra mastworp op de reel te leggen. Als tweede de albright knoop, deze knoop verbind de backing met de reel. De naadknoop wordt gebruikt om de leader aan de vliegenlijn te monteren. Diervoor heb je we als hulpmiddel een spijker, naald maar bij voorkeur een stevig buisje nodig waar je de leader terug doorheen kan steken. Daarna wordt het buisje uiteraard verwijderd. Hoe harder er aan de leader getrokken wordt hoe, hoe vaster de knoop komt te zitten. Met een bloedknoop kun je zelf een leader opbouwen, deze knoop is alleen geschikt om 2 stukken nylon aan elkaar te maken waarbij de diameters van beide stukken niet te veel in dikte verschillen. Het maken van deze knoop viel niet mee, vaak worden hiervoor extra gereedschappen gebruikt omdat je aan 2 handen eigenlijk niet genoeg hebt. Ook de perfection loop en surgeon loop en dropper loops (allemaal lussen) werden uitgelegd en geoefend. Als laatste verschillende mogelijkheden om de vlieg aan de tippet te maken. 
Standaard wordt hiervoor de verbeterde clinchknoop voor gebruikt. De uniknoop wordt vooral gebruikt bij fluorcarbon en heeft als voordeel dat er een klein lusje overblijft indien je de knoop niet helemaal aantrekt tot aan het haakoog. De rapala knoop was als laatste aan de beurt. Hierbij hangt de streamer of nimf echt in een permanent lusje. Het was een actieve drukke (we waren met 15 personen) en leerzame presentatie.
Richard bedankt, 

 

4 December 2016, Snoeken en IJs.

Over het snoeken op 4 december kunnen we kort zijn, we hadden er alle 7 veel zin in. Hoe dichter we bij Brandwijk kwamen des te duidelijker het werd dat er echt overal ijs lag, en vliegvissen dus niet mogelijk was. Wel hebben we de locaties bekeken die we hadden doorgekregen, en die zagen er snoekerig uit.
Helaas, volgende keer beter!

 

23 November 2016, VNV thema-avond Entomologie.

Deze thema-avond was voortgekomen uit de vergadering van de VNV eerder dit jaar waarbij er bestuursleden van een 8-tal vliegvisverenigingen uit zuid Nederland waren uitgenodigd. Uiteraard waren er ook bestuurleden van de KVVC aanwezig. De VNV had Paul Blokdijk bereid gevonden deze thema-avond te verzorgen voor de geïnteresseerde verenigingen. In de Nederlandse vliegvis wereld is Paul Blokdijk bepaald geen onbekende. Hij heeft oa. De vliegvisboeken: Beginnen met vliegvissen in Nederland, Negenvliegen, Vliegviswater in Nederland en nog veel meer geschreven. Als locatie was er gekozen voor Zalencentrum “De Graver” in Valkenswaard. De VNV had aangegeven dat er maximaal 40 personen aan konden deelnemen. Achteraf hadden er zich 10 leden van de KVVC opgegeven waardoor we goed vertegenwoordigd waren!
Als vliegvisser hebben wij natuurlijk meer dan normale belangstelling voor insecten en waterdiertjes en met name voor die types die als voedsel voor de vis dienen. Hoe meer je daar van weet, hoe groter je kansen aan de waterkant.
Entomologie (insectecunde), is de macrofauna (Ongewervelde zoetwaterdieren die met het blote oog te zien zijn.) Paul gaf direct aan welke dieren hierop de uitzondering zijn maar wel belangrijk voor vliegvissers. De macrofauna werd in categorieën verdeeld. Ook het milieu (waterconditie) bepaald voor een groot deel wat er in kan leven. Ook afhankelijk wat de waterdiepte komen er verschillende soorten en aantallen insecten voor. Tussen de 10 en 40cm diepte leeft dus echt het meeste voedsel voor de vissen! In de pauze van de presentatie bood de VNV alle aanwezigen een drankje aan. vervolgens werd het water verdeeld in 4 verschillende categorieën afhankelijk van de hoogte waarop het ligt, dit samen met de vissen die daar voorkomen en insecten. Als laatste kwamen de belangrijkste insecten aan bod (voor de vliegvissers) en de levenscyclus die deze doorlopen zoals: eendagsvlieg, kokerjuffer, steenvlieg, muggen, keversoorten, vlokreeft, vliegen, libellen, duikerwants etc.
Het was een goed verzorgde, en zeer interessante avond waarvoor we Paul Blokdijk en natuurlijk de VNV van harte willen bedanken.
 

 

17 November 2016, binden met Frans Dirks.

Er zijn bij de KVVC al veel vreemde nimfen gebonden, maar deze spant wel de kroon. Deze nimf bestaat pas een paar jaar en heeft mogelijk de palolo worm nimf als voorbeeld gehad. De squirmy wordt op stilstaand water zoals forellenputten vaak statisch gevist in tegenstelling tot op rivieren waar hij door de stroming wordt meegenomen. Naast forellen zijn er ook voorns, brasems, windes en zelfs karpers mee te vangen. Hij wordt gebonden met squirmy legs welke o.a. door het merk flybox worden verkocht. Het is een rond soepel rubberachtig materiaal dat erg rekbaar is. Het kan worden uitgerekt tot wel 10 keer de oorspronkelijke lengte, en wordt daarbij gelijkmatig dunner. Je dient de squirmy legs zonder kracht op de dikke binddraad te zetten te binden, omdat je deze anders doorsnijdt. Frans bond ze op grote haken (#10) en ze werden allen voorzien van een 3,8mm tungsten slotted bead. 
Bij nimf #1 werd een stuk rode squirmy leg van 5cm gebruikt welke voorzicht, met 2 slagen achter op de haak vast gezet waarbij 1/3 richting haakoog, en 2/3 naar achter wees. Door beide uiteinden omhoog te houden en een paar slagen tussen de squirmy leg en haak door te leggen werd deze boven op de haak gepositioneerd en bleef daar ook zitten. Richting haakoog werd de squirmy leg uitgerekt en met een aantal slagen om de haak gedraaid tot aan de bead, waar deze werd afgeknipt. Net achter de bead werd glimmende roze dubbing aangebracht waarna de nimf werd afgebonden.
#2 was ook rood maar werd gebonden met een stuk van 8cm. Hij werd op dezelfde manier gebonden als #1 alleen het overgebleven stuk squirmy leg achter de bead werd niet afgeknipt waardoor er 2 stukken los hingen, wat voor extra actie in het water zorgt.
Bij #3 werd de bruine squirmy leg eerst m.b.v. een bobbin threader door de bead getrokken en vervolgend achter op de haak gebonden. De binddraad werd van bruine, glimmende dubbing voorzien waarmee de squirmy leg tot aan de bead werd omwikkeld en afgebonden. Hierbij hangt er dus een deel achter de haakbocht en voor het haakoog los.
Met de uitleg van #4 zijn we snel klaar, deze was hetzelfde als #1 maar dan met bruine squirmy leg.
Het was flink aanpoten om 4 nimfen te binden, maar zoals Frans zij, je hebt er nu direct genoeg om te kunnen gaan vissen.
Frans bedankt voor deze gezellige en leerzame bindavond. 

 

7 Oktober 2016, Vissen met Karel Rovers op het Eindhovens Kanaal.

Op de bindavond van 20 oktober was Karel ook van de partij, hij vertelde regelmatig op het Eindhovens Kanaal te vissen, en niet alleen in de zomer. In het najaar en winter vist hij er met nimfjes op o.a. voorn, maar zeker ook op snoek. Omdat we met de KVVC nog niet eerder op dit kanaal hadden gevist was onze interesse snel gewekt. Direct werd afgesproken op de eerstvolgende visdag daar te gaan vissen met Karel als gids. Er werd afgesproken om 10uur op de parkeerplaats bij de Gamma. We waren in totaal met 11 man, wel eens waar niet allemaal met hengel, maar zeker allemaal erg geïnteresseerd. Omdat het waaide gingen we naar de andere kant van het kanaal om te werpen met de wind in de rug, hellaas viel er af en toe een bui, maar dat mocht de pret niet drukken.
Als eerste visten we richting het havenhoofd. Omdat het kanaal al lang niet meer wordt bevaren, de vele kano’s uitgezonderd, is het er inmiddels behoorlijk ondiep. Boven de waterplanten, welke op veel plaatsen groeide, stond slecht en halve tot anderhalve meter water. Uiteraard diende er bij het werpen goed opgelet te worden zodat er geen voetgangers of fietsers werden gevangen, dat was op dat deel aanzienlijk eenvoudiger dan het vangen van vis! We besloten daarom te gaan verkassen. Op het volgende stuk was het aanzienlijk dieper, en werd er bewezen dat er snoek zat, 2 stuks konden er op de foto! Omdat het tegen lunch tijd liep werd er tomatensoep en broodjes met zuurkool en worstjes warm gemaakt waarvoor het bestuur had gezorgd. Dat ging er wel in. Ondanks het feit dat we de afgesproken eindtijd naderde besloten we nog een stukje verder richting Geldrop te rijden. Er was daar een verbreding waar een aantal woonboten lagen, en de Kleine Dommel gaat daar onder het kanaal door, ook daar was het schitterend vissen. Omdat er geen vis meer werd gevangen, en het was gestopt met zachtjes regenen, besloten we er een eind aan te breien. Karel werd bedankt voor het gidsen en kreeg een heerlijk flesje KVVC wijn, waarvoor hij eigenlijk op dat moment geen handen vrij had. Ook dit was weer viswater dat dicht in de buurt ligt, en zeker de moeite loont om er nog een keer terug te gaan. 

 

20 Oktober 2016, Streamers binden met Ad van de Sande.

Enige tijd geleden waren we bij de Ruischvoorn in Tilburg waar Ad van de Sande op een thema avond baars streamers aan het voorbinden was. Zijn bindwijze sprak ons erg aan waardoor we direct de vraag hadden gesteld of hij deze ook een keer bij de KVVC wilde komen voorbinden? En dat was dus het geval op 20 Oktober, ook de voorzitter van de Ruischvoorn Evert-Jan was meegekomen, gezellig, hoe meer zielen hoe meer vreugde! Ad had zelf de benodigde materiaal gekocht waardoor we zeker wisten dat het juiste aanwezig was. Als introductie vertelde hij dat zijn “target” vissen de baarzen van 40 cm en groter zijn. Hij vist daarbij vanuit een bellyboot met een zinklijn vooral in havens. Op de dieptemeter ziet hij de taluten waar de baarzen zich graag ophouden. Door na het werpen van de zinklijn te tellen weet je op welke diepte de lijn zich bevind en viste hij de verschillende waterlagen af. Door tijdens het strippen ook met de bellyboot te varen, kun je de lijn langer op de juiste diepte houden en een groter gebied afvissen. De manier van vissen is mogelijk nog belangrijker dan de streamers zelf. Na deze introductie begon het voorbinden. Hij gebruikte hiervoor een stevige haak maat 2. Waarop hij witte EP-fibers inbond en deze vervolgens terug sloeg en stevig vastzette met de binddraad en uv-lijm. Dit hermaalde hij nog een keer waardoor er 4 stroken op elkaar lagen waarna de streamer werd afgebonden. Dit binden duurde maar 2 minuten. Daarna diende de streamer in model geknipt te worden, wat veel langer duurde, als niet op past blijf je maar knippen en moduleren. De streamers hadden een lengte van ongeveer 8 cm. Vervolgens werd het eerste oogje, bij voorkeur een versie welke oplichten bij uv-licht, met uv-lijn op de juiste plaats gelijmd. Door met een stift aan de andere kant eerst een markeerpunt aan te brengen, is de kans groter dat de ogen op gelijke hoogte komen. Als laatste kon de streamer met stiften, indien gewenst, van kleur worden voorzien. Ad gaf aan vaak succes te hebben gehad met geel / wit, maar ook met een baarsimitatie. (Baarzen zijn net als snoeken ook kanibalen.) Als tweede werd een up-side-down streamer gebonden op een Gamakatsu, Worm 34, Size 1 haak. De haak werd hierbij ook met de haakpunt omhoog in de vise geplaatst, wat soms best pijnlijk was tijdens het binden! Het nadeel van deze haak is dat er maar ongeveer 4 mm ruimte beschikbaar is waarop de hele streamer gebonden dient te worden. Het grote voordeel van een up-side-down streamer is dat deze veel minder snel vast komt te zitten dan standaard streamers waarbij de haakpunt omlaag wijst. Het was een gezellige, drukke, en leerzame bindavond, Ad bedankt!    

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

9 Oktober 2016, Vissen in Waterrijk.

Waterrijk is een nieuwe wijk van Veldhoven waarbij ook een groot park met veel water behoort. Sinds 2016 mag hier met de vispas gevist worden, de jaren daarvoor was er vanuit de gemeente een gedoogbeleid op het gebied van vissen, omdat dit water niet aan een vereniging toebehoorde. Nagenoeg al het water staat met elkaar in verbinding en vormt een cirkel. Op het laagste punt wordt het water met een schroefspindel omhoog gepompt naar een hoger gelegen deel, waardoor er in al het water een lichte stroming ontstaat. Helaas was de pomp tijdens ons vissen, i.v.m. de lage waterstand, niet in werking. Omdat dit voor de Kvvc nieuw terrein was, ondanks het feit dat het zo dicht bij ligt, hadden we Bert Dillen gevraagd ons wegwijs te maken op dit water. Dit water ligt dicht bij zijn huis waardoor hij hier vaak te vinden is, en alle goede stekken kent. We waren met 5 personen en hadden om 10 uur afgesproken. Na een korte introductie van Bert liepen we naar het water, waar vissers met de vaste stok zaten te vissen en juist op dat moment een mooie karper haakte. Andere vissoorten die er voorkomen zijn giebels, voorn, rietvoorn en de zonnebaars. Baars en snoek heeft hij er nog niet gezien. Het was heerlijk weer, de zon scheen en het was zelfs warm. Al binnen 5 minuten werd er een doublet voorntjes gevangen, dus 2 tegelijk, 1 aan de dropper en 1 aan de nimf op het einde van de tippet. Bert had op voorhand al aangegeven dat de nimfjes in deze tijd van het jaar klein diende te zijn, dus bijvoorbeeld haakje 18 en wat diende te glimmen.

Het viswater was erg divers, op sommige plaatsen leken het meertjes met lelievelden en eilanden, op andere plaatsen was het smal met rietkragen, lagen er watervalletjes of grote stenen. Uiteraard waren er ook veel bruggetjes voor de wandelaars. We hadden afgesproken tot 1 uur te vissen waarna er bij de auto’s nog wat nagepraat werd. Al met al was het een superdag met vangsten die varieerde van 0 tot 15 vissen.

Bert bedankt, voor  het gidsen, we hebben er veel van geleerd en komen zeker nog een keer terug naar waterrijk.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

24 September 2016, vissen op de Kyll.

Op zaterdag 24 september zijn we met de Kvvc wezen vissen op de Kyll in Duitsland.
Het bestuur had nog lang getwijfeld of het wel verstandig was om de vistrip door te laten gaan. De reden was dat het water erg laag stond, wat het vissen niet gemakkelijker maakt. Ondanks dit zijn we toch gegaan, ook omdat het visseizoen op de Duitse rivieren naar tot 15 oktober loopt. Om 7 uur was het verzamelen op de carpoolplaats bij Valkenswaard langs de A2 waarna we vertrokken naar Gerolstein waar de vergunningen gekocht werden. Omdat we met 6 personen waren (we hadden uiteraard gereserveerd) namen we vergunning voor het Lissingen en Gerolstein centrum traject. Al vrij snel werd duidelijk dat er wel degelijk vissen te vangen waren. Het waren voornamelijk forellen met een lengte variërend van de 15 tot 30 cm, de grootste was zelfs 36cm! Gemiddeld waren de forellen aanzienlijk groter dan  vorig jaar. Ook werd er vlagzalm gevangen, al waren deze wat kleiner, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook het weer was super, doordat de zon scheen was een jas niet nodig. Om 13:00 uur hadden we afgesproken samen te lunchen, er was heerlijke warme soep, en verse (Duitse) broodjes. Daarna snel weer te water voor de tweede ronde. Iedereen viste met kleine droge vliegen, wat goed kon, omdat er regelmatig stijgende vis te zien was. Er werd door gevist tot het begon te schemeren, waarbij de verwachting was dat de schemering wel eens het beste deel van de dag kon worden. Er werden nog wel wat vissen gehaakt, maar niet meer als de rest van dag. Het bleek dat iedereen volop vis had gevangen. De aantallen varieerde van 6 tot 21 stuks. In de ochtend hadden we al een Grieks restaurant gezien waar we onze zinnen op gezet hadden voor het avondeten. Al snel bleek dat deze helemaal vol zat, evenals het iets verder gelegen typisch Duitse restaurant. Uiteindelijk hebben we heerlijk friet met halve haan en schnitzels gegeten bij een friettent waarna we richting huis gingen. Het was een lange, vermoeiende dag, maar met veel gevangen vis. Het was weer super aan de Kyll!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

15 September 2016, binden met Henny Vola.

Op donderdag 15 september was weer de eerste bindavond na de zomervakantie. We hadden Henny Vola uitgenodigd voor het voorbinden van een meivlieg met Wally Wing. De reden hiervoor was dat we hem tijdens een eerdere vrije bindavond deze vlieg hadden zien binden, en deze er schitterend uit zag. Tevens is een Wally Wing een speciale vleugelvorm die nog niet eerder bij de club voorgebonden was. Het specifieke bindmateriaal had Henny kosteloos ter beschikking gesteld waarvoor onze dank. Deze grote meivlieg werd gebonden op een haakmaat 8. De dikke witte binddraad werd achter op de haak opgezet waarbij het uiteinde 10 centimeter lang bleef, niet werd afgeknipt en met een stift zwart werd gemaakt, dit wordt later de ribbing. Daarna waren drie fibers van een fazantenstaat aan de beurt om als staartje te worden ingebonden. Vervolgens de witte dubbing als lijfje, en werd de inmiddels zwarte draad als ribbing aangebracht. Tot nu toe was het vrij standaard bindwerk maar dat veranderde bij het inbinden van de grote veer voor de Wally Wing. Een groot deel van de fibers van de veer werd helemaal nat gemaakt en naar achteren gebracht en vervolgens ingebonden, de bolling van de veer wees daarbij naar beneden. De lengte van de vleugel steekt daarbij naar voren. Vervolgens werd de vleugel recht gezet door er binddraad voor te leggen. Aansluitend werd een CDC veer gehackled, wat de pootjes waren, en kon de vlieg worden afgebonden. Toen was het spannende moment aangebroken waarop de veer 2 keer gesplitst diende te worden om de losse vleugels te vormen. Dit was het meest kritische deel, en als dat niet goed ging was de meivlieg mislukt! Omdat het technisch een moeilijke vlieg was werd deze door iedereen 2 keer gebonden.
Henny, bedankt voor deze gezellige, leerzame bindavond.
Ps. Het splitsen van de Wally Wing is moeilijk te omschrijven. Een voorbeeld hiervan is te bekijken op Youtube via de link: https://www.youtube.com/watch?v=tBc6J3b10wc
 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

11 September 2016, BBQ.

Op 11 september was weer de eerste Kvvc activiteit van het najaar, en zoals gebruikelijk was dit de jaarlijkse BBQ. Evenals vorige jaren was de locatie de Ronde Bleek in Sterksel. Het was heerlijk weer, soms wat bewolkt maar overwegend zonnig en warm. Er hadden zich 13 leden, en 2 introducés opgegeven. Na het uitwisselen van vakantie verhalen, waarvan de meeste natuurlijk met vliegvissen te maken hadden, was het tijd voor een eerste activiteit, het werpen met een vliegenhengel. Omdat het werpen op de bestrate parkeerplaats was, werd hiervoor een oude 2 delige hengel en een nagenoeg versleten lijn gebruikt. Om de deelnemers extra te motiveren waren er per onderdeel punten te verdienen en werd het zo een gezellig wedstrijdje. Er waren 4 onderdelen met betrekking tot afstandwerpen: forehand, backhand, zittend op een klein krukje (simuleren van het vissen in een belly boat) en het achteruit werpen waarbij je met de rug in de werprichting staat en de lijn naar achteren laat schieten. 
Daarna was er nog het nauwkeurig werpen in ringen. Hierbij leverde de bullseye het meeste punten op, en de ringen daarom heen steeds minder. Naast forehand werd er ook backhand geworpen op deze ringen. Rob Dings haalde de meeste punten en won het wedstrijdje. Aansluitend was er een theorie deel, met andere worden een quiz m.b.t. vliegvissen. Hierin werd getoetst wat men zoal weet van gebruikte vliegvis materialen, vliegen, en soorten worpen. Ook was er wat creativiteit nodig voor 2 tekenopdrachten. Inmiddels was het 4 uur geworden en was de kolen BBQ goed op temperatuur. Zowel de inkopen voor de BBQ, als ook het maken van de heerlijke groente en versfruit salades, en sauzen was door het bestuur zelf verzorgd, waarvoor onze dank. Onder het genot van een drankje en het heerlijk zelf gebakken vlees werd er tot de klok van 6 uur gezellig gegeten en gedronken. Het was een zeer geslaagde middag met heerlijke BBQ!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

3 Juli 2016, Finten op de nieuwe waterweg.

Op zondag 3 juli zijn we met vijf personen in de vroege ochtend aangereden richting Noordzeeweg te Rozenburg. Uitdaging finten op de kribben aan de Nieuwe Waterweg. Het beloofde qua weer een super dag te worden. Na Richard te hebben opgepikt aan de A15 te Gorichem waren we rond 7:30 ter plaatse. De wind stond deze keer redelijk goed.Na de uitleg van Richard hebben we de vliegvishengels in orde gemaakt en ons verdeeld over twee pieren. Het scheepsvaart verkeer op de Nieuwe Waterweg was minimaal.
Door zo minimaal mogelijk vliegvis spullen (alleen het hoogst benodigde) mee te nemen op de pier ging het werpen deze keer stukken beter.Ook de inzet van een stripmand is bij deze wijze van vissen handig, het mogelijk vast komen zitten wordt aanzienlijk gereduceerd. De finten lieten zich slechts op een aantal momenten die ochtend zien. Er zijn vier finten gevangen door drie personen. Het weer was super, maar de finten lieten ons deze keer in de steek. Aan het begin van de middag werd de waterstand te hoog en hebben we na het eten van hamburgers de thuis reis aanvaard.
 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

22 Mei 2016, VNV selectie wedstrijden op de Ronde Bleek. 

Wederom zijn er selectiewedstrijden op de Ronde Bleek geweest voor het Nederlands kampioenschap vliegvissen. Een 41 tal vissers hebben hieraan deelgenomen. De KVVC heeft hierbij met 7 leden ondersteuning verleend, en zijn als scheidsrechter/controleur op de vlotten te werk gesteld. Ondanks een zuidwesten wind en dreigend onweer hebben de vissers en de controleurs er een mooie dag van gemaakt. In verband met het dreigend onweer (rond 15.00 uur) zijn de wedstrijden met 15 minuten ingekort om problemen te voorkomen, safety first. Zoals in voorgaande jaren was de visplas in 6 secties verdeeld en werd er om 45 minuten gewisseld om de deelnemers gelijke kansen te bieden. De winnaar met 8 vissen was William de Jong van team Fly Out 1, voor de plaats 3 t/m 6 was de vangsttijd doorslaggevend, 12 vissen hadden niets gevangen, daarmee is aangegeven dat de vis zich niet gemakkelijk in het netje lied glijden.Voor de controleurs waren consumptiebonnen beschikbaar gesteld zodat zij niets tekort kwamen, en gingen de gehaktballen en de soep er goed in. 
Namens de VNV en het bestuur van de KVVC bedanken wij de controleurs en hopen dar we een volgende keer weer een beroep op hun mogen doen.

1 Mei 2016, Vissen op de Rondebeek kreken.

Op zondag 1 mei was er een ochtend gepland op de Ronde Bleek (DRB), en is er gevist van tien uur tot een uur in de middag. Een goede opkomst zorgde voor een mooie ochtend vissen op de kreken waarbij het weer ons goed gezind was. In totaal  waren we met 10 vissers. De uitdaging was de juiste vlieg om de forel te verleiden om deze te pakken. Er zijn verschillende vissen gevangen door meerdere personen maar er waren eveneens een aantal lossers en eveneens blanks. Na afloop is er ondergenot van een drankje de visochtend besproken en passeerde eveneens een aantal zomervakantie vistrips de revue.
Een mooie visactiviteit om standaard in het jaar programma te laten terug komen.
Jan en Anneke bedankt voor de gastvrijheid. 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

30 April 2016, werpinstuctie.

Alle disciplines van het vliegvissen proberen we bij de KVVC evenredig aan te bieden aan de leden. Zo zijn er per seizoen van een half jaar, 4 bindavonden, 4 visactiviteiten en 4 werpinstructies, en over dit laatste gaat dit artikel. Voor het geven van de instructie hebben we Richard Verbeek, EFFA Master Instructor “ingehuurd”. De eerste twee lessen werden gegeven op een zeer goed onderhouden grasveld bij de Centaurusweg in Tilburg. Op het gras kan er oa. goed geoefend worden op de basis worp, afstandworpen en nauwkeurigheidsworpen. Het werpniveau van de leden verschilt van beginnende werpers tot vliegvissers met 25 jaar ervaring. Richard heeft de werpcapaciteiten van eenieder kunnen analyseren en tips kunnen geven om deze te verbeteren waarna er uiteraard veel geoefend dient te worden. Halverwege de les is er uiteraard tijd voor koffie welke wordt meegebracht. De laatste 2 lessen vonden plaats aan het water bij een meertje in Drunen. Hier is een strandje waar je het water in kunt met laarzen of waadpak. Het voordeel van het oefenen aan het water is dat je evenals bij het vliegvissen zelf gebruik kunt maken van het “plakken” van de lijn op het water. Hier werden de waterworpen zoals de rolworp, switchcast en verschillende spey-casts uitgelegd en geoefend.Helaas waaide het op 9 april vrij hard wat het werpen zeker niet gemakkelijker maakte. Tijdens de laatste werpinstuctie waren de condities optimaal, je kon de wind dus nu een keer niet de schuld geven als de worp niet goed was! 

Al met al was het erg leuk en leerzaam. Omdat we nog veel aan onze werptechniek kunnen verbeteren hebben we Richard al weer geboekt voor 4 instructies in het najaar. Namens allen die de lessen hebben bijgewoond willen we Richard van harte bedanken voor zijn gezellige instructies en het geduld dat hij met ons heeft.   

21 April 2016, binden met Feitse Bootsman.

Op 21 april was al weer de laatste bindavond van het voorjaar, waarbij we Feitse Bootsman hadden uitgenodigd om te komen voorbinden. Hij had droge vliegen geselecteerd waarvan we de foto’s en materiaallijsten vooraf hadden ontvangen, en deze in de uitnodiging voor de bindavond konden vermelden. Veel van de benodigde materialen zaten al in de Kvvc bindkoffer welke waren overgebleven van vorige bindavonden.  De speciale hackle veren mochten we van Feitse zelf gebruiken, waarvoor onze dank. 

Als eerste was de Jabba aan de beurt (linker foto). Deze droge vlieg werd op haakmaat 12 gebonden en had een staart van elandhaar. Het goed inbinden van de staart is een kunst apart waaraan Feitse veel tijd bestede. De 3 sprieten van de staart dienen zowel goed gespreid te worden, en horizontaal te blijven liggen. Feitse gaf aan dat er verschillende technieken zijn om dat te bereiken. Zoals het binden van een klein bolletje van binddraad net voor de haakbocht, waar je de sprieten tegenaan bind zodat deze gaan spreiden.  Het lijfje werd gebonden van vuilgele of cremekleurige dubbing met een ribbing van binddraad met dikte 3.0, welke met stift zwart werd gemaakt. De vleugen was een lange, lichtbruine CDC veer. Deze werd om een lolystokje gevouwen (dit om te voorkomen dat de veer brak), waardoor een lus ontstond, en de rest ging recht omhoog. Daarna was een grizly hackle veer aan de beurt wat de pootjes werden. Als laatst nog afbinden en klaar was de Jabba. 

Omdat het toch geen eenvoudige vlieg bleek te zijn, werd deze nogmaals samen gebonden, met als resultaat een mooiere vlieg. De tweede droge vlieg was de Adjudant, gebonden op haakmaat 16 (rechter foto). De staart was van donker grijze hackle fibers, het netjes inbinden hadden we al 2 keer geoefend bij de Jabba en ging nu veel vlotter en netter. Een lijfje van een kaal gegomde pauwenfiber, als pootjes een donkergrijze hackle veer en als vleugel een kleine CDC veer. Behalve dat het een mooie vlieg is, is het ook een goede vanger, en daar gaat het uiteindelijk toch ook om! Feitse, bedankt voor deze leerzame en gezellige bindavond.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

17 Maart 2016, vrije bindavond.

Op 17 maart was de 3e bindavond in 2016. Dit keer zonder voorbinder, dus een op voorhand geplande vrije bindavond. Het animo was zo groot dat we er een extra tafel bij diende te schuiven zodat iedereen, zowel binders als ook kijkers, een plaats hadden. Er was ook een vliegvisser gekomen die frequent op de Ronde Bleek vist, en graag een keer mee kwam binden, wat uiteraard mogelijk is bij onze vereniging. Een voordeel van een vrije bindavond is ook dat niet alle aandacht naar een voorbinder gaat, het is dan vaak stil om zijn uitleg goed te kunnen volgen. Nu konden er volop ervaringen uitgewisseld worden over vliegvisbeurzen en natuur landen, en rivieren waarop gevist kan worden. Vooral Zwitserland en Duitsland waren veel onderwerp van gesprek. Het bestuur had voor hapjes in de vorm van kaas en verschillende soorten worst gezorgd wat er wel in ging bij de aanwezigen. En wat werd er zowel gebonden: Prinsnimfjes, algemene kleine nimfjes voor stromend water, de nimfen welke Paul van de Sande enkele weken eerder had voor gebonden, maar ook al droge vliegjes voor als het wat warmer gaat worden. Ook was het interessant te zien wat voor vliegen andere vissers in de vliegendoos hadden en met welke ze waar, onder welke omstandigheden, graag vissen. Het was een gezellige en voor sommige een productieve bindavond. Ook in de toekomst zullen er dus af en toe vrije bindavonden gepland gaan worden.

28 Februari 2016, snoeken Krimpenerwaard.

We hebben lang in dubio gestaan, gaan we naar de Alblasserwaard of Krimpenerwaard? Uiteindelijk is het toch, evenals vorig jaar, de Krimpenerwaard geworden. Mede omdat hier meer bevisbaar water is, en er minder langs drukke wegen gevist kan te worden. Om 8:00u was het verzamelen op de carpoolplaats bij de A2 afslag 28 in Best (afslag bij de Mc Donalds). Van daar met 7 personen naar restaurant de Loet waar de KVVC de dagvergunningen kocht, dit water valt namelijk onder de vergunning van Groot Rotterdam. Het was heerlijk weer, wel koud, en de delen water die wat meer beschut lagen waren plaatselijk bedekt met een dun laagje ijs. Al bij aankomst bleek dat we die dag zeker niet alleen daar achter de snoeken aan zaten, er waren met name veel vissers met kuntsaas actief. Er kwam zelfs een klein rubberbootje met elektromotor voorbij varen met daarin 3 personen die aan het trollen waren. Het viel niet mee de snoeken te verlijden tot aanbeten, er werden daarom veel verschillende soorten en kleuren streamers te water gelaten. 
Om de honger te stillen werd er samen geluncht. De club had gezorgd voor warme erwtensoep en broodjes met hotdogs en zuurkool, dat ging er wel in. De teller stond op dat moment op 5 gevangen snoeken (Rob 2 en Jeroen 3). Uiteraard werd er in de middag ook nog gevist. Omdat niet iedereen op eenzelfde tijd naar huis wilde gaan, werd aan de hand daarvan de auto indeling gemaakt. ’s Avonds werd uit de ontvangen e-mails duidelijk dat er die middag / avond helaas niets meer was gevangen. Het was weer een heerlijke visdag, met snoek, maar zoals zo vaak, lang niet voor iedereen. In de lente en zomerperiode gaan we op andere vissoorten en locaties vissen, maar vermoedelijk is tegen winter de snoek weer aan de beurt.

 

18 Februari 2016, binden met Paul van de Sande.

Op 17 september 2015 was Paul van de Sande, eigenaar van Fly scene, ook al bij ons te gast. Op die avond zijn er veel vistechnieken de revue gepasseerd maar was hij niet aan voorbinden toe gekomen. Vandaar dat we Paul nogmaals hadden uitgenodigd op 18 februari. Al het benodigde materiaal had hij zelf mee gebracht (waarvoor onze dank), zodat we het juiste hadden voor zijn nimfen. De eerste was eigenlijk geen imitatie van een insect maar van een stukje waterplant of alg. Deze werd gebonden op een door hem zelf ontwikkelde widegap Tunca haak maatje 14, met een klein glimmend groen tungsten beadje, op de haaksteel alleen wat glimmende groene flash en een kraagje van groene cdc. En zoals hij zelf zij, hij is klein, maar barbelen weten er wel raad mee.
De tweede nimf werd gebonden op een jig haak, zilveren tungsten bead, een paar hackle fibers als staartje, body van glimmend groene flash en icedubbing als thorax welke hij zelf gemend had waardoor een rood/bruine kleur was ontstaan. Deze nimf is universeel toepasbaar, maar zeker ook voor forel. De Volgende was hetzelfde als nimf nummer 2, maar dan met een roze lijfje en thorax, dus speciaal voor de vlagzalm. De laatste was een cased caddis, deze larve van de kokerjuffer bouwt een kokertje van kleine steentjes en planten om zijn lichaam heen, waarbij alleen het voorste stukje van het lijfje, kopje en de pootjes eruit steken. Ook de cased caddis werd gebonden op een jig haak en zilveren tungsten bead, een dik lijfje van hazen dubbing, een naar achteren wijzende soft hackle als pootjes, en het uitstekende lijfje van de kokerjuffer was van 2mm licht groene chenille waarbij het kopje zwart was gelakt. Om het lijfje minder ruig te maken hield jij de softhackle tussen zijn vingers (ter bescherming), en ging met de vlam van een aansteker vlug langs het lijfje, waardoor de uitstekende fibers verschroeiden. Het was een erg leerzame avond met zoals hij zelf zij, goed vangende nimfen voor op stromend water. Paul nogmaals bedankt!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

21 Januari 2016, vliegbinden met Rob Dings.

Op 21 januari was de 1e bindavond van 2016, waarbij we Rob Dings hadden uitgenodigd als voorbinder. Het onderwerp was visbroed imitaties. Met deze imitaties kan zowel op reservoirs, zoals de Ronde Bleek als ook op stromend water succesvol gevist worden op forel maar ook witvis soorten, want welke rovende vis lust nu niet een visbroedje?
Beide imitaties werden gebonden op een shrimp haak maat 8 met een zilveren bead als verzwaring.
Als eerste was de variant zoals op de linker foto weergegeven aan de beurt. Nadat de haak met bead in de vice was geplaatst werd de witte binddraad opgezet, vervolgens bond Rob 1 streng zilverkleurige flash in welke helemaal tot achter om de haak werd gewikkeld, dit geeft uiteindelijk een glimmend effect omdat het witte sieraden elastiek dat eroverheen kwam iets doorschijnend was. Om een getaperde body te krijgen werd het eerste deel van het elastiek, aan de kant van de bead, relatief los gewikkeld en naar mate er meer slagen richting haakbocht waren aangebracht werd het meer uitgerekt waardoor het dus dunner werd.  
draaide hij het niet afgeknipte flash om het elastiek en wond ze samen op waardoor het platte elastiek rond werd en wat glom, waarna ze in open slagen (ribbing) richting haakoog werden gebonden. Als laatste was het rode attractor boven op de nimph aan de beurt waarna het broedje kon worden afgebonden en als laatste helemaal voorzien van een laklaagje. Vervolgens was de versie met de witte marabou staart en kraagje van flash aan de beurt. De bindwijze was nagenoeg hetzelfde maar het maken van het kraagje vereiste een speciale techniek. Rob wond 1 streng flash een aantal slagen rond 2 cocktail prikkertjes (die had hij bij voor de zalm eitjes, maar daarover zo dadelijk meer) sneed de wikkelingen voorzichtig van de stokjes af waardoor allemaal kleine stukjes ontstonden welke keurig langs elkaar lagen, als je het tenminste voorzichtig deed. Nadat de binddraad was gesplitst werden de stukjes ertussen gedaan, getwist en samen achter de bead gewikkeld als kraagje.
Als laatste bond Rob losse (zalm)eitjes (met behulp van cocktail prikkertjes) welke of los of met een aantal samen op een haak gebonden konden worden.
Rob bedankt, voor deze gezellige en interessante bindavond.
 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2015

17 December 2015, vliegbinden met Will Dirks.

Op 17 december was de laatste bindavond van 2015 waarbij we Will Dirks hadden uitgenodigd om te komen voorbinden. Will heeft zowel deelgenomen aan viswedstrijden, veel gevist in binnen en buitenland en al veel zelf gebonden. Maar voor hem was dit de eerste keer dat hij zijn kennis deelde door middel van voorbinden voor een groep. Vandaar dat we blij waren deze primeur bij de KVVC te hebben. Hij had gekozen voor 3, zoals hij zelf aangaf, relatief eenvoudige maar goedvangende vliegen, welke inzetbaar zijn voor verschillende vissoorten. Als eerste was een droge vlieg aan de beurt. (rechts op de foto). Wat opviel was dat de haak voor een groot deel “kaal” bleef. De vleugel bestond uit CDC fibers welke van de schacht werden getrokken en zo samen los werden ingebonden. Als de CDC recht omhoog staat is het eigenlijk een droge vlieg, indien schuin naar voren ingebonden wordt het meer een emerger. Het thorax was van Peacock Herl (pauw). Aansluitend was de nimf zoals links weergegeven op de foto aan de beurt. Als eerste werd de goudbead op de haak geplaatst daarna begon Will met het inbinden van het staartje, bestaande uit een aantal fibers van een grijze hackle. Vervolgens werd een wat dikkere zwarte binddraad ingebonden welke later de ribbing werd. Het lijfje werd taps opbebouwd met de grijze binddraad en daarna geribd met de zwarte draad. De wingcase (dekje) was van een fazantenveer met daaronder dubbing van haas waarna de binddraad werd afgebonden. Als laatste de fazantail de middelste vlieg op de foto.  
Deze werd gebonden op een haak waarbij het oog naar beneden is gericht, omdat deze voorzien werd van een 2,5 of 3mm tungsten goldbead stuiterd deze nimf met de bead omlaag gericht over de bodem in stromend water waardoor de kans dat je vast komt te zitten afneemt. De staart bestaat uit 3 fibers van fazant, of 4 zoals Will aangaf voor het geval er 1 afbreekt, ribbing van koperdraad en de pootjes van donkere spectra dubbing. Het was een gezellige bindavond waarbij 3 interessante vliegen de revue gepasseerd zijn en we ook nog wat hebben geleerd over technieken voor het vissen met nimfen op (snel) stromend water. Will, bedankt voor het voorbinden en we nodigen je graag in de toekomst nogmaals uit om bij ons te komen voorbinden.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

13 December 2015, Snoeken in de Krimpenerwaard.

Op 1 november waren we wezen snoeken in het standswater in Eindhoven waar helaas niemand snoek had weten te vangen. Op 13 december konden we dus scoren in de rebound in de polder de Krimpenerwaard. Als er ergens veel snoekwater is, dan is het wel daar. Om 8:00u was het verzamelen bij de carpoolplaats bij de A2 afslag 28 in Best, van waar we met 8 vissers vertrokken. Na een uurtje gereden te hebben arriveerden we bij Café Restaurant "De Loet" waar de Kvvc voor diegene die geen vergunning had van de visvereniging Groot Rotterdam een dagvergunning (kosten 5 Euro) kocht welke nodig is om daar in de regio te mogen vissen. We verdeelde ons in een paar groepjes en reden naar verschillende locaties in de buurt zoals Achterbroek, maar het maakt daar niet uit waar je heen rijdt, er ligt overal viswater. Het weer was super, een graad of 9, droog, en zelfs de zon liet zich geregeld zien. (achteraf hoorden we dat het in Brabant nagenoeg de hele dag had geregend.) Er werd gevist in de vele weteringen en sloten met veel bruggetjes, wat vaak hotspots zijn voor snoek. De omgeving is daar erg mooi.Om 13:00 uur hadden we op een parkeerplaats vlak bij “de Loet” afgesproken om samen te lunchen. De vereniging had voor soep en broodjes met zuurkool en warme worstjes (hotdogs) gezorgd. En ja hoor, er was snoek gevangen, bij sommige stond de teller stond de teller al op 2 stuks.
Daarnaast waren er uiteraard een aantal die wel beet hadden gehad maar de snoek verloren voordat ze deze konden landen. Na de lunch snel weet terug naar het water waarbij iedereen naar weer andere plaatsen ging. In de middag werd er niets meer gevangen, zo bleek maar weer eens te meer, dat de snoeken een bepaalde tijd van de dag jagen en buiten die periode moeilijk te verleiden zijn. In totaal zijn er die dag 7 snoeken gevangen door 4 vissers. Het was dus weer een geweldige visdag. In februari staat op de planning te gaan snoeken in de Alblasserwaard, hopelijk weten we daar ook de snoek te vinden.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

19 November 2015, Vrije bindavond.

19 November was de derde donderdag van de maand en dus bindavond bij de KVVC. Plannen is vooruit kijken. Vandaar dat we als bestuur begin van de kwartaal 1 en 3 voorafgaand aan eerst volgend halfjaar een activiteit contact opnemen met voorbinders, werpinstucteurs en visgidsen om data vast te leggen. Op deze manier komt de planning voor een halfjaar tot stand. Zo ook voor deze 19e november. Maar het vliegvissen is en blijft een hobby, en als het bedrijf waarvoor je werkt onverwachts een beroep op je doet gaat dat dus voor. Hierdoor hadden we onverwachts geen voorbinder meer. Uiteraard werden alle leden geïnformeerd maar ging de bindavond gewoon door maar dan als vrije bindavond. 
Nu kreeg iedereen de gelegenheid om die vliegen of streamers te binden die ze komende periode nodig verwachte te hebben, of waarvan er nog onvoldoende in de vliegendoos zaten. Leuk was te zien hoe groot de diversiteit was. Voorbeelden waren: snoek streamers, meivliegen met wally wing, nimfen voor het vissen in havens en imitaties van wormen. Ook het aantal gebonden vliegen varieerde sterk per persoon, van 2 tot wel 15 stuks. Minder ervaren binders kregen nu ook de kans / tijd om uitleg te vragen voor problemen waar ze tegenaan liepen bij verschillende vliegen. Daarnaast was er van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat lekkers op tafel te zetten zoals kaas, worst en nootjes. Het was dan jammer dat we geen voorbinder hadden, maar een vrije bindavond is zeker voor herhaling vatbaar.    

1 November 2015, Snoeken in Eindhoven.

Normaal gaan we vliegvissen op riviertjes of in polders maar altijd in de vrije natuur. Dit keer hebben we voor een heel andere omgeving gekozen, namelijk die van de stad. We zijn wezen vissen in Woensel, een standswijk van Eindhoven. Tot vorig jaar mocht er op veel water in Eindhoven alleen gevist worden als je lid was van een vereniging die aangesloten was bij de BSAE. Nu deze opgehouden is te bestaan is dit water opgenomen in standaard vispas en daardoor voor iedereen toegankelijk. Dit was dus een goede gelegenheid om dit water een keer te gaan uitproberen. 5 Man sterk zijn we er achter de Esox Lucius (snoek) aan gegaan.
Het was die zondag zonnig en warm, een graadje of 20, en windstil waardoor het water zo vlak als een spiegel was en kraakhelder. Daar kwam nog bij dat de diepte op veel plaatsen nog geen meter was. Al deze omstandigheden samen zorgde er mogelijk voor dat de snoek ons eerder zag dan wij hem. Helaas hebben we er dus ook geen kunnen vangen. Wel zagen we karper en werd 1 streamer aangevallen door vermoedelijk een klein baarsje die dacht dat hij een snoek was, maar niet werd gehaakt. Al met al was het wel leuk om op deze grachten en aangrenzende plassen in de woonwijk te vissen en zeker voor herhaling vatbaar. Op 13 december gaan we naar de polder, hopelijk kunnen we daar wel snoek vangen, want het blijft een ervaring snoek met de vliegenhengel te vangen.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

15 Oktober 2015, Binden met Martin Westbeek.

Op donderdag 15 oktober hadden we Martin Westbeek uitgenodigd om op onze bindavond droge vliegen te komen voorbinden. Als thema had hij het binden met verschillende soorten herten en eland haar, en op ons verzoek de 30 seconde vlieg. Hij begon met de Dyred (Linker foto). Hierbij waren de punten van het hertenhaar de staart, lag het haar netjes boven op de haaksteel, dat was dus tevens technisch gezien ook het moeilijkste om netjes te binden, en uiteindelijk werd dit na het afbinden ook het kopje. Om het lijfje was met open slagen een hackleveer gewikkeld en uiteraard werd er in tegengestelde richting ter versteviging binddraad voorzichtig tussendoor gelegd, waarbij het de kunst was de fibers van de hackle niet plat te binden. Omdat er toch een aantal speciale technieken in deze vlieg voorkwamen,kreeg iedereen de gelegenheid dezelfde Dyred nog een 2e keer te binden. Martin liep daarbij rond om iedereen te helpen. En zoals verwacht zagen deze er al veel beter uit dan de eerste. (Oefening baart kunst.) 

Daarna was de yellow Wulff aan de beurt. (Rechter foto) dit was echt een schitterende droge vlieg maar met een hoge moeilijkheidsgraad. Erg belangrijk was (naast een goede techniek) ook het juiste materiaal te gebruiken zoals dunne binddraad (maximaal de dikte 8/0), een goede kwaliteit elandhaar. Te stug bind niet prettig en wordt het er niet mooier op, maar als deze te zacht is kun je de wikkeling om de losse vleugels niet leggen om deze te splitsen. Ook de maat van de 2 hackelveren, bruin en grizzly, dienen goed afgestemd te zijn op de haakmaat, en dit bepaald uiteraard ook de lengte van de vleugels.
Evenals bij de Dyred, kon iedereen ook een 2e yellow Wullf binden. Als je bijvoorbeeld i.p.v. gele binddraad grijze gebruikt, wordt het automatisch een grey Wulff.
Het binden van deze vlieg duurt bij een minder ervaren binder al snel 15 tot 20 minuten! Dit houdt in dat je met deze vlieg mogelijk wat behoudender vist, zodat hij niet te snel in een boom beland. Maar onder een laaghangende tak of dicht tegen de kant verwacht je ook vaak vis te kunnen vangen, vandaar de 30 seconde vlieg: de Ciuciatta. Het enige dat je nodig hebt is een klein haakje, binddraad en 1 klein CDC veertje. Zet de binddraad op, bind de CDC in naar achter, sla de veer terug naar voor (zorg dat er voldoende lucht onder kan dus niet te stak) plaats een wikkeling net achter de vleugel die omhoog gaat staat, en bind de vlieg af bij het haakoog. (Wel van tevoren even uitmeten dat je de lengte van de vleugel goed uitkomt) Het binden van deze vlieg duurt dus echt maar 30 seconde. (We hebben Martin geklokt!)
Martin bedankt voor deze goed verzorgde en zeer leerzame bindavond.

 

IOBO: https://www.youtube.com/watch?v=jbUCtVGY6Ok

Website Charlie:  http://www.charliesflyboxinc.com/

 

 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

3 oktober 2015, Vissen aan de Lenne.

Op 3 oktober zijn we op de Lenne in Duitsland wezen vissen, een rivier waar we met de Kvvc nog niet eerder waren geweest. Geografisch gezien ligt Finnentrop-RÓ§nkhausen, het dorpje aan de Lenne, recht achter Düsseldorf en daarmee veel minder zuidelijk dan bijvoorbeeld de Kyll . Om 7 uur hadden we afgesproken op de carpoolplaats langs de N2 bij Veldhoven vanwaar we met 5 personen vertrokken. Het was 230km rijden naar RÓ§nkhausen waar we onze vergunningen, welke Euro 17,- p/p kosten, konden ophalen. Jeroen was daar in juni al 2 dagen geweest en wist daardoor waar de verschillende trajecten lagen, en hoe daar met de auto te komen. Op weg naar de eerste locatie zagen we al 5 vliegvissers in het water staan, we waren daar dus duidelijk niet alleen. Op dit deel was de Lenne wel 14 meter breed, stroomde vrij langzaam en er groeide behoorlijk wat waterplanten in. Het water was daar helder en ongeveer 60cm diep waardoor je naar de overkant kon waden. Om 13:00u hadden afgesproken om samen te lunchen. De club had voor heerlijke verse Duitse broodjes gezorgd en een witte wijn. De locatie was mooi, de temperatuur super met een graadje of 20, maar het aantal gevangen vissen een drama! 
Niemand had ook maar 1 visje weten te vangen. Ook de andere vliegvissers die we daar spraken (Duitsers en natuurlijk Nederlanders) hadden nog niets gevangen, het lag dus duidelijk niet aan ons. Daarom besloten we na de lunch te verkassen. Stroomopwaarts was de rivier smaller en had meer stroomversnellingen wat mogelijk perspectieven bood. Vanaf een brug zagen we voor het eerst die dag op 1 plaats vissen stijgen, maar natuurlijk stond daar al een andere vliegvisser. De vis liet zich zelden zien en leek maar op een paar plaatsen aanwezig, of in ieder geval te vangen te zijn. Als je ze vond kon je er wel 20 vangen, waarbij de vlagzalmen ver in de meerderheid waren ten opzichte van de forellen. Helaas waren ze geen van alle groter dan 15cm. Vond je ze niet, ving je dus ook weinig tot niets. Tegen vijven hadden we bij de auto’s afgesproken voor overleg. Hans en Bram vonden het mooi geweest en besloten naar huis te gaan. Op dat moment kregen we controle van de locale visvereniging. Uiteraard waren onze vergunningen allemaal in orde zoals het ook hoort. Van de controleur hoorden we dat er op deze mooie dag, een week voor het sluiten van het visseizoen 25 tot 30 vliegvissers aanwezig waren! Wij vonden dit allemaal veel te veel in verhouding tot de lengte van de Lenne waarvoor de vergunningen waren. Mogelijk was er hierdoor ook zo weinig gevangen. Aansluitend zijn we met drieën nog verder gaan vissen tot het om 19:30u donker werd. We vingen nog een paar visjes en Bert als enig zowel een maatse vlagzalm en forel. Natuurlijk was er op dat moment geen camera in de buurt. Het was dus een geslaagde visdag, en we gaan zeker nog een keer terug naar de Lenne.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

17 september 2015, (Bind)avond met Paul van de Sande.

Op donderdag 17 september werd de bindavond verzorgd door Paul van de Sande. Hij is de eigenaar van Fly Scene en distributeur van oa. de merken Vision en StreamWorks. http://www.flyscene.be/(Als particulier kun je helaas dus niet bij hem kopen.)
Samen met zij vrouw was hij helemaal vanuit België gekomen om ons meer inzicht te geven in het vissen met nimfen en het binden daarvan. Als leidraad gebruikte hij een PowerPoint presentatie, maar zoals hij zelf al aangaf, werd deze vaak aangevuld met extra informatie of ervaringsverhalen. Paul begon bij het begin, wat is een nimf, hoe leven ze, wanneer zijn ze het meest actief en wat betekenen zij voor vissen zoals forellen en vlagzalmen. Daarna het lezen van het water, met andere woorden, waar kunnen we vis verwachten en waarom. 
Een forel dient meer energie in de vorm van eten tot zich te nemen, dan dat het kost om dit eten te bemachtigen. Daarom ligt hij net buiten de harde stroming te wachten tot er voedsel voorbij komt en haalt deze dan uit de stroming en gaat daarna direct weer terug naar zijn standplaats. Aan de hand van tekeningen liet Paul zien hoe stromingen zich om stenen en door diepe pools bewegen. Dichtbij de bodem is de stroomsnelheid in veel gevallen ook maar ¼ van de snelheid aan het oppervlak, dit verklaart dus waarom de vis zich dus veelal dicht bij de bodem ophoudt of in diepe pools. Ook je nimf dien je dan op deze diepte te presenteren, tenzij ze uiteraard naar het oppervlak stijgen om insecten van het oppervlak te pakken. Veel tijd werd er ook besteed aan de 9 verschillende methoden waarop met nimfen gevist kan worden en de verschillen tussen deze methoden. Voorbeelden hiervan zijn: French nymphing, czech nymfing en shortline nymfing. Tevens liet Paul zijn 10,6 en 11 foot hengels van Vision zien, waarbij zijn voorkeur vaak uitgaat naar aftma 4. Uiteraard mag deze hengel niet te hard zijn omdat je anders te veel aanbeten mist. Tussendoor vertelde hij vaak over de plaatsen waar hij gevist en gegidst heeft. Het was de bedoeling dat we na de presentatie nog zouden gaan binden, maar omdat het toen al bijna 11 uur was hebben we met Paul afgesproken hem in het voorjaar nog een keer uit te nodigen maar dan speciaal voor het binden van de nimfen.
Paul, bedankt voor je presentatie, we veel hebben er van genoten en veel van geleerd. 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

30 augustus 2015, clubmiddag met BBQ.

Op 30 augustus was de jaarlijkse KVVC clubmiddag welke gehouden werd bij de Ronde Bleek in Sterksel. Dit was weer de eerste activiteit na de zomerstop. Behalve de leden, waren uiteraard ook de partners en andere introducés van harte welkom. In totaal hadden zich 20 personen opgegeven waarvan er 16 aanwezig waren. Het weer was goed, met een graadje of 30 was het buiten goed vertoeven, maar gelukkig was er langs het gebouw nog net een randje schaduw waarin iedereen plaatsnam. Naast de vakantie(vis)verhalen en onder het genot van een drankje konden liefhebbers meedoen aan een werpspel (wedstrijd is een groot woord.) De introducés konden werpen met ballen gevuld met zand i.p.v. met de vliegenhengel. Worpen die deel uitmaakte van de wedstrijd waren: forehand en backhand afstand werpen, zittend werpen vanaf een krukje (het simuleren van het werpen vanuit een bellyboot) en het achteruit werpen, waarbij je met de rug in de werprichting staat en de afworp in de achterwaartse worp plaatsvond. Omdat het bij het vliegvissen niet alleen de afstand van belang is, maar ook de nauwkeurigheid van de worp, werd er ook op ringen geworpen. Vaak klagen vliegvissers dat de hengel te zwaar is of onvoldoende ”laad” met een bepaald type lijn. Om te ervaren dat dit allemaal best meevalt was het laatste onderdeel het werpen met een bezemsteel met ogen met daarop een #6 lijn. Dat viel dus niet mee, de verste afstand was toch 18 meter! 
Nadat bovenstaande worpen waren uitgevoerd werden alle punten opgeteld en bleken we 2 werpers te hebben die beide met 149 punten de 1e plaats deelde. Om toch tot 1 winnaar te komen diende beide heren nog een extra worp uit te voeren ,het afstandwerpen zonder lijnhand. Niet met een neuslengte verschil, maar met een tipetlengte verschil won Frans Dirks (voor het 2e jaar op rij) de wedstrijd. Daarna was het tijd voor de bbq. Naast vlees, stokbrood en sausjes had Bert diverse soorten heerlijke verse salades gemaakt, waarvoor onze dank. Het was een zeer gezellige middag, en een mooie start van het najaar.

28 Juni 2015, Finten.

Met de KVVC zijn we al op veel verschillende vissoorten wezen vissen maar nog nooit op fint. Om deze reden hadden we Richard Verbeek als ervaringsdeskundige / gids gevraagd ons hierbij te begeleiden. Van tevoren hadden we van hem al doorgekregen welke materialen het meest geschikt waren voor deze visserij. Een hengel #7-8, zinktip lijnen, waadpak en ook een stripmandje is aan te bevelen. Er wordt geen tapered leader gebruikt, maar in plaats daarvan wordt aan de vliegenlijn direct gewone nylonlijn van 25-30/100 met een lengte van 80cm gezet. Het beste vangen kleine streamertjes gebonden op een haak 8 of 6 in de kleur chartreuse / wit met wat glimmertjes welke een beetje verzwaard zijn met een goudkopje. De finten zijn zomergasten en komen aan het begin van de zomer om te paaien oa. de Nieuwe Waterweg op, waar ze bij Rozenburg vanaf de strekdammen te vangen zijn. Omdat de strekdammen bij hoogwater niet begaanbaar zijn wordt er gevist van laagwater tot 2 uur voor hoog water. Op 28 juni waren de laagste waterstanden s’ochtens en s’avonds om 7uur. We hadden gekozen voor de vroege vissessie waardoor we al om 5:15u hadden afgesproken op de carpoolplaats aan de A2 in Best van waar we met 2 auto’s en 6 vissers zijn vertrokken. Onderweg hadden we met Richard afgesproken, en om 6:45u waren we op de plaats van bestemming waar we van Richard eerst nog uileg kregen en veiligheidsinstructies over hoe en op welke plaatsen te vissen. Het werpen viel niet mee omdat de wind van rechtsvoor kwam wat vervelend is voor de rechtshandige werpers. (En dat zijn de meeste.) Daar kwam nog bij dat het vissen met zware zinktip lijnen toch echt wat anders is als het vissen met bijv. drijvende #3 lijnen.
Omdat je wadend naast de strekdammen stond kwam je streamer ook regelmatig achter je vast te zitten, terwijl de lijn welke langs je stripmandje belandde wegdreef met de stroming. Ondanks dit alles slaagde iedereen erin fint te vangen. De vangsten liepen uiteen van 1 tot 21 stuks. Om 11:00u moesten we echt de strekdammen verlaten vanwege het snel opkomende water. Voordat we terug naar huis gingen hebben we nog hamburgers gebakken voor bij de lunch wat er wel in ging na zo’n vissessie. Het finten was dus een succes, en zeker voor herhaling vatbaar. Richard bedankt voor het gidsen.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

13 Juni 2015, Vissen op de Kyll.

Met 5 man van de KVVC zijn we op 13 juni gaan vissen op de Kyll in Duitsland. We hadden om half 8 afgesproken op de carpoolplaats naast hotel Jagershorst in Leende langs de A2. In Gerolstein bij Fachgeschäft Eul konden we de gereserveerde dagvergunning ophalen. De dagvergunning koste Euro 18,- en kun je alleen kopen als je in bezit bent van de algemene Duitland vergunning. Het traject waarop we zijn gaan vissen lag in Lissingen en is een paar kilometer lang. Rond 11 uur hadden we de hengels opgetuigd de waadpakken aan en waren we er helemaal klaar voor, we hadden er zin in. Er waren snelstromende delen, en helemaal stroomafwaarts stukken met veel begroeiing op de kant en overhangende bomen, het werpen viel hier dan ook niet mee (indianenvissen). Wat erg apart was, was het vissen tussen de Ranonkel planten. Met de droge vlieg kon je in de open delen werpen. Zodra een forel toehapte probeerde deze dan ook direct onder de Ranonkel te duiken om zo te ontkomen.

Rond half 2 was het tijd voor lunch, de vangsten varieerden op dat moment van 3 tot rond de 15. Jeroen had op heerlijke chocoladecake getrakteerd, wat goed uitkwam omdat we een deel van de lunch thuis in de koelkast vergeten waren. Maar na de lunch snel weer de Kyll in. Ook in de middag werd er door iedereen vis gevangen. Om 17:30 verdwenen de waadpakken en hengels weer achter in de auto en reden we naar Hotel zur Krohne in Birresborn voor het avondeten. Ik kon het niet laten een heerlijke forel te bestellen. Daarna weer terug naar de Kyll, wat vroeger op de avond viel het niet mee, maar later zag je veel forellen stijgen, wat eerder op de dag maar sporadisch was voorgekomen. Op de plaatsen waar ze stegen waren de meeste binnen een paar keer aanwerpen te haken, en dit ging door tot het echt te donker werd om te vissen. De totale vangsten over de hele dag liepen uiteen van 20 tot rond de 30(waren de tel kwijt), slechts een paar vlagzalmen zijn er gevangen de rest waren mooie forellen waarvan er enkele ruim aan de maat waren,al met al was er dus super gevangen. Door het lang doorvissen waren we om 1:00 uur pas weer op de carpoolplaats terug. Het was een fantastische visdag geweest met goed weer en geweldige vangsten! Michel bedankt voor het rijden.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

Werplessen voorjaar 2015.

Ook in het voorjaar van 2015 hebben we weer 4 werplessen genomen bij de EFFA master instuctor Richard Verbeek. De lessen werden goed bezocht waarbij het aantal deelnemers varieerde van 7 tot 9 personen. Er waren zowel nieuwe leden, die voor het eerst de vliegenhengel in de hand hadden, en dus echt de basisworp diende te leren, tot vliegvissers met meer als 20 jaar ervaring. Er werd aandacht besteed aan: afstand werpen, in ringen werpen en trick casts. De 3e les was speciaal omdat een vriend van Richard, Ewald Grabher, een Amerikaanse master instructor, had gevraagd bij onze les aanwezig te mogen zijn. Hoe vaak komt het voor dat je van 2 master instuctors les krijgt? (Er zijn er maar 5 in Nederland!) De les was erg interessant omdat Ewald toch een andere manier van uitleggen heeft, en andere onderwerpen aansneed. Informatie over Ewald Grabher kun je vinden op Grabherflyfishing.com .

Normaal gesproken worden de werplessen op een grasveld in Tilburg gegeven. Een nadeel is dat het daar bijna niet mogelijk is een aantal worpen te oefenen zoals de rolworp, switch cast en speycasts, omdat je daarvoor het “plakken” van het water nodig hebt. Op 9 mei werd de les daarom gegeven op het strandje in een recreatieplas te Drunen. Richard heeft de diverse waterworpen laten zien en uitgelegd. Helaas viel het voor ons niet mee de worpen netjes uit te voeren omdat het erg hard waaide. Daarom gaan we in het najaar nog een keer terug naar het water, hopelijk hebben we dan minder wind.
Richard bedankt voor de lessen.
 

16 April 2015, binden van Eifelvliegen.

Zoals de titel al aangeeft was dit het binden als voorbereiding op het vissen in de Eifel in Duitsland. De exacte datum voor het vissen in mei of juni, is nog nader te bepalen, evenals de locatie, maar de vliegen hebben we al. Feitse Bootsman was voorbinder. In totaal had hij 4 verschillende vliegen op de planning staan waarvan we op voorhand foto’s en een lijstje met te gebruiken materialen ontvangen hadden. Een deel van de benodigde materialen was door de club verzorgd ,de rest kwam uit de voorraad van Feitse zelf (waarvoor onze dank). Er waren zo veel binders gekomen dat we een extra bindtafel moesten aanschuiven. De eerste vlieg was de Peute (zie linker foto), een eenvoudige maar zeer effectieve vlieg zonder staartje, welke alleen bestaat uit een body van dubbing en een peute veer (gevlekte eendenborst veer.) De Peute wordt veelal gesopt gevist. Nummer 2 was een Red Spinner, een droge vlieg met zeer lange staartsprieten van eland haar, een goud tinsel over de dubbing maakt de vlieg extra aantrekkelijk en een grizzle hackle maakte de vlieg compleet.
Vlieg 3 was de Gutata (zie rechter foto), ook dit is een droge vlieg, een sedge variant. Het achterste deel van de body was “grannom green” waardoor het lijkt dat de Gutata eitjes aan het afzetten is op het wateroppervlak. De rest van de body was als palmer gebonden, waarna de de fibers kort werden afgeknipt. Voor veel aanwezigen was dit een nieuwe techniek met verrassend effect. De vleugel was een eendeborst veer welke wat transparanter was (dus net echt). Naar mate de avond vorderde werden de vliegen ook technisch steeds moeilijker. De 4e en tevens laatste vlieg, was de Jabba, een droge vlieg, met een startje van fazantenveer en waarbij de vleugels bestonden uit 2 cdc veertjes welke in een lus werden gebonden. (Het viel niet mee deze netjes symetrisch te krijgen.) En grijze hackle vertegenwoordigde de pootjes.
Feitse bedankt voor deze goed verzorgde avond. (Tevens heb je volgens mij het record verbroken met 4 verschillende vliegen op 1 avond.) 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

21 Maart 2015, vissen en A&M bij DRB.

Op 21 maart was er een hele dag gepland op de Ronde Bleek (DRB), ’s ochtends vissen op de grote forellenvijver, en ’s middags de productmiddag van A&M. Over het weer hadden we in de ochtend eigenlijk niet te klagen, af en toe een klein buitje en wat wind. In totaal waren we met 8 vissers. Omdat niet iedereen de minimaal benodigde aftma 7 hengel had, dit om de zeer grote forellen die op de vijver zwemmen in een acceptabele tijd te kunnen drillen, werd er ook op de kreken gevist. Op de vijver werd er gevist vanaf de steigers, vlotten en vanuit de belly boat. Harrie wist er 6 te vangen, de meeste met buzzers, en in het eerste uur. Ook de streamers die Rob een week eerder had voorgebonden leverde vis op. Omdat de vis zit op verschillende dieptes ophield werd er zowel met drijvendelijnen, als ook met zinklijnen gevist. Naast Harrie wisten ook Rob en Ron vis aan boord te krijgen. 
Vanaf 13:00 uur was het de beurt aan de webshop A&M. (www.amfishingtackle.nl) De reden dat we A&M hadden uitgenodigd was dat er in het zuiden van ons land nagenoeg geen gespecialiseerde vliegviswinkels meer aanwezig zijn. Het kopen van vliegvis benodigdheden wordt daarmee steeds moeilijker. Met name het in de hand kunnen houden, en zelf de kwaliteit ervaren van materiaal is eigenlijk niet meer mogelijk. Omdat dit probleem ook voor andere verenigingen geldt hadden we nog 8 andere vliegvisverenigingen uit Brabant en Limburg uitgenodigd, want hoe meer zielen hoe meer vreugde. Ook A&M had reclame gemaakt op de eigen website en met advertenties op marktplaats, waardoor het de hele middag gezellig druk was. Tussen de buien door konden de hengels, reels een lijnen uitgebreid getest worden, terwijl binnen de bindmaterialen, vices, netten en de benodigde vliegviskleding was uitgestald. Jan en Anneke Kursten van de Ronde Bleek hadden gezorgd voor heerlijke erwtensoep en broodjes met gehaktbal, en dat ging er wel in. De dag was een groot succes en zal zeker nog een keer een vervolg gaan krijgen.
Jan, Anneke, Arjan en Manfred bedankt voor deze geweldige productmiddag.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

12 Maart 2015, binden voor vissen op DRB.

De bindavond op 12 maart was eigenlijk de voorbereiding voor het vissen op de Ronde Bleek op zaterdag 21 maart. Rob Dings was de voorbinder en begon de avond met een powerpoint presentatie. Hierop was aan de hand van foto’s stap voor stap te zien hoe, en in welke volgorde de nimf en streamer gebonden diende te worden. Hierbij gaf hij ook direct aan wat de aandachtspunten waren. Het bestuur had voor het benodigde materiaal gezorgd zodat alle aanwezige binders na de presentatie samen met Rob zelf aan de slag konden. Als eerste was de nimf aan de beurt. Deze werd gebonden op een shrimp haak maat 10. Het netjes inbinden van de biots als staartje was direct al lastig, zeker omdat deze 2 even lang, en netjes uit elkaar horen te staan. De vleugel was van een nekveer van een goudfazant welke mooi oranje met zwart van kleur is. Een klein stukje rode wol dient als attractor. Hoe deze nimf te vissen? Inderdaad, nagenoeg stil hangend onder een beetverklikker.
 

Vervolgens was de streamer aan de beurt. Daar waar de nimf een relatief licht goudkopje had, kreeg de streamer een veel zwaardere tungsten kop van 3.3mm. Dit zorgt er voor dat de kop direct naar beneden duikt bij het binnen vissen zodra je even stopt met strippen, dit geeft een mooie actie. De staart was een witte zonkerstrip van 4mm breed en met een lengte van 4cm. Vervolgens werd de dubbing lus voorbereid, of de draad gesplitst, waarna daar heel voorzichtig, de egg-yarn en pearl angelhair in werd gelegd. Uiteraard kun je ook complete dubbing brushes kopen. Maar door het op deze manier zelf te doen kun je zowel kleur, of een combinatie van kleuren maken, en een glittertje toevoegen. Let er wel op dat je de wikkelingen van de dubbingbrush netjes naast elkaar legt (anders krijg je een te dikke kop) en alle fibers naar achteren houdt. Vervolgens wordt de streamer netjes afgebonden. Als laatste werd de egg-yarn uitgekamd en op lengte geknipt.

En nu maar hopen dat deze nimf en streamer forel gaan opleveren op de Ronde Bleek.
Rob bedankt voor deze zeer leerzame en gezellige bindavond.

1 Maart 2015, binden en vissen met Erik de Noorman.

Deze bindochtend met aansluitend vissen in de haven is verzorgd door Erik de Noorman. Deze keer waren we te gast bij forellen vijver De Ruigenhoek te Utrecht. Om 10 uur stonden de vices op tafel in de ontvangst ruimte en heeft Erik na een introductie een tweetal nimfen voor gebonden. Onder genot van koffie, verzorgd door de gastheer Rick zijn de nimfen gebonden die die middag zijn uitgeprobeerd. Tegen de middag is er geluncht, waarna we vertrokken naar de haven in Harderwijk. Daar is de laatste dagen nog goed gevangen volgends de laatste informatie. Eenmaal aangekomen en de hengels opgetuigd is er gevist onder regelmatig geblaf van de zeehonden van het Dolfinarium. Er zijn baarsjes en voorns gevangen bij een zeer stevig koud briesje. Erik zelf ving een snoek van 80 cm aan puntje 14/00. Met een twee tal schepnetten lukte het om deze snoek binnen te halen. Al met al een geslaagde dag waarna we rond 17:00uur moe maar tevreden huis reden (aan het eind van de dag hoefde het parkeergeld niet betaald te worden, defecte parkeer meter !).

Erik, bedankt voor deze fijne dag.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

19 Februari 2015, binden Klinkhamer.

Deze bindavond met als thema de klinkhamer werd verzorgd door Bram Veltman. Hij begon bij het begin, dus bij de uitvinder van de Klinkhamer namelijk Hans van Klinken. Deze droge vlieg is een emerger met een behoorlijk lang achterlijf. De haak waarop deze officieel gebonden wordt heeft een vlak gedeelte, waarop de post (vleugel) gebonden wordt, alles achter dit vlakke deel komt uiteindelijk onder water. Als eerste wordt de post van floating yarn ingebonden waarna het achterlijf volgt. Daarna wordt de hackleveer eerst horizontaal en vervolgens tegen de post omhoog gebonden wat ook geld voor de stam van de veer, dus nog niet afknippen, dit zorgt namelijk voor extra stevigheid. Als thorax worden pauwen fibers gebruikt. De hackleveer (worden de pootjes van de vlieg) wordt een aantal keer horizontaal om de post gewikkeld. Elke nieuwe wikkeling wordt daarbij telkens onder de vorige gelegd.  Als laatste wordt de vlieg afgebonden, officieel onder de hackle, maar dat kan natuurlijk ook bij het haakoog. 
Na het aanbrengen van een druppeltje lijm, en het op maat knippen van de vleugel  is de vlieg klaar om mee te gaan vissen. We hebben op deze avond diverse klinkhamers gebonden waarbij er verschillende bodymaterialen zijn gebruikt zoals dubbing, vinyl rib en elandhaar. Andere mogelijkheden zouden bijv. nog geweest zijn peccary of de stam van een veer. Uiteraard kunnen er ook nog andere kleuren hackleveren en floating yarn gebruikt worden. Als je deze klinkhamer invet om het drijfvermogen te verhogen, dan wel alleen de vleugel!
Bram bedankt, voor deze gezellige leerzame avond.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

15 Januari 2015, Beetverklikkers.

Op 15 januari was de eerste bindavond van 2015 met als thema beetverklikkers (strike indicators).
De echte puristen gebruiken ze niet omdat beetverklikkers drijfvermogen hebben en daardoor als “dobber” gebruikt kunnen worden wat niet bij het vliegvissen hoort. Maar toch dat zijn ze wel erg handig om te kunnen zien wanneer je beet hebt! Ron van Kleef heeft aan de hand van een PowerPoint presentatie en aanwezige voorbeelden een heel aantal beetverklikkers laten zien en toegelicht waar en wanneer deze toegepast kunnen worden. Uiteraard was er door de vereniging voor materiaal gezorgd zodat er door de aanwezigen ook zelf een aantal soorten gemaakt konden worden. Een praktisch exemplaar voor stilstaand water is een inline foam beetverklikker (nummer 1 op de foto). Het gebruikte ronde foam is eigenlijk bedoeld voor het maken van booby-eyes en heeft een hoog drijfvermogen. Het dunne deel van de leader wordt als eerste door het oog van een stopnaald gehaald welke vervolgens in de lengterichting door de foam wordt gestoken. Daarna wordt er een stokje (een kunststof haar van een bezem) door hetzelfde gat in de foam gestoken langs de leader. Vanaf beide zijden van de leader wordt er vervolgens een stukje tule tot op het stokje geschoven waardoor de leader wordt geklemd. Voordelen van deze beetverklikker zijn: eenvoudig te verschuiven op de leader, weinig water verplaatsing (boeggolf) bij het binnen strippen, en kan tijdens het werpen niet van de lijn vliegen. Nadelen: dient wel voorafgaand aan het vissen op de leader gemonteerd te worden, en past niet door het topoog wat gewenst is bij het vissen met lange leaders.

Halverwege de avond was er een pauze waarin er tijd was voor het nuttigen van een drankje. De vereniging had speciaal voor deze 1e bindavond van het jaar voor bitterballen gezorgd. Aansluitend is een beetverklikker bestaande uit een klein rubber ringetje en egg-yarn (wol) gemaakt, nummer 2 op de foto. Ook de andere beetverklikkers op de foto zijn de revue gepasseerd. Nummer 7 is een waterballonetje, maar nu gevuld met lucht, waarvan het idee komt van Erik de Noorman. Nummer 9, de New Zealand strike indicator, is het meest inventief pas sinds kort verkrijgbaar. Via onderstaande link kun je op youtube de werking en toepassing bekijken.  https://www.youtube.com/watch?v=CiZxO4pAKLA     
Het was weer en gezellige clubavond, Ron bedankt.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

 

 

 
 
 
 
 

2013

14 November 2013, Bindavond met Jacco van den Berg.

Op 14 november is Jacco van den Berg bij de Ronde Bleek komen voorbinden. Het ging hierbij om zijn specialiteit “Paraloop vliegen”. Het grote voordeel van deze vliegen is dat deze ook bij snel stromend water goed blijft drijven en zichtbaar zijn. De eenvoudige verklaring hiervoor is dat bij een standaard vlieg de hackle slechts een paar slagen om de haaksteel wordt gedraaid. Bij een paraloop vlieg kan het aantal slagen wel oplopen tot 22. Daar komt nog bij dat er binnen in de loop lucht wordt vastgehouden wat het drijfvermogen verder bevorderd. Tevens zijn er een paar uitvoeringen mogelijk zoals een emerger, droge vlieg en open loop. Naast het voorbinden heeft Jacco ook nog een PowerPoint presentie gegeven over deze Paraloop. Al met al een zeer interessante en leerzame clubavond.

 

3 November 2013,  De DRB-bokaal NK-vliegvissen 2013.

Op 3 november jl. is op de Ronde Bleek in Sterksel de DRB-Bokaal wedstrijd gevist. Dit was de derde van in totaal zeven wedstrijden die meetellen voor het Nederlands kampioenschap vliegvissen 2014. Van de KVVC waren we met zes personen aanwezig om Jan en de wedstrijd-organisatie te assisteren. De wedstrijd bestond uit zes manches waarbij alle vissers in de zes vakken waarin het water verdeeld was diende te vissen om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te maken.  Na de briefing waarin het wedstrijdregelement nogmaals werd uitgelegd ging de wedstrijd van start. Er waren 50 deelnemers die de forellen vanuit de bellyboat te lijf gingen. Het was droog maar de wind waaide stevig en koud over het water.  In de vakken 1 & 2 (recht voor de instapplaats) viel dit nog mee, omdat de naastgelegen bomen hier nog wat wind tegen hielden, maar hoe verder je op het water kwam, des te harder het waaide.
Sterker nog, als de vissers stopte met flipperen dreven ze allemaal naar de verre hoek. Ook de kvvc-scheidsrechters die vanaf 3 vlotten de vangsten controleerde en registreerde waaide bijna uit hun jasje/waadkap. Gelukkig kon iedereen om de 2 manches even uit het water om uit te rusten en weer op temperatuur komen met de heerlijke warme soepen en gehaktballen die in de kantine te koop waren. Na een lange dag vissen werd het in de wedstrijd nog erg spannend omdat er op het laatst drie vissers waren die ieder 6 vissen hadden weten te vangen. Uiteindelijk ving Frans Dirks (team St.Petrus, maar ook KVVC lid) vis nummer 7 en won daarmee de De DRB-bokaal. Tijdens de wedstrijd vingen de 50 vissers in totaal 84 vissen, 15 vissers gingen blank huiswaards.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

31 Oktober 2013, Youtube binden.


Tijdens de bindavonden waren er eigenlijk 2 mogelijkheden, of ieder bond voor zich (aanvullen eigen vliegendoos) of er komt een voorbinder die laat zien hoe een speciale vlieg of streamer te binden.
Met de komst van internet is er dus nog een derde mogelijkheid bijgekomen namelijk het nabinden van youtube. Je kunt geen vlieg bedenken of hij staat wel 10-tallen keren vermeld op youtube, in talloze variaties, kleuren en gebruikte materialen.
Dit bracht ons dus op het idee dit ook een keer te proberen op onze bindavond. Op 31 oktober was het dan zo ver, thuis filmpjes gedownload, alles op de laptop gezet, aansluitkabels verzameld en beginnen. De gigantisch grote tv van Jan was hiervoor zeer geschikt. Het was gezellig en iedereen was met dezelfde streamer bezig. Een bijkomend voordeel was dat je het filmpje kon stoppen als je niet kon bijhouden. (Nu diende we hier wel voor op te staan, maar dit probleem lossen we volgende keer dus op met een draadloze muis.) Ook kon het filmpje op een moeilijk deel verschillende keren worden “terug gespoeld” en opnieuw worden bekeken.
Al met al dus een leuke methode die we zeker nog vaker zullen gaan gebruiken bij het binden.
 

 

18 mei 2013, karper & roofvisdag, HSV Venbergen.
 

Op zaterdag 18 mei is de karper & roofvisdag geweest op het visvijver-complex van HSV Venbergen te Valkenswaard. Er waren afgevaardigde van: de KSN, Monkey, Gladiator, Lion, Predator Fishing, Nashtackle.nl en niet te vergeten de Kempische vliegvis club. Uiteraard waren wij aanwezig om het vliegvissen te promoten. Binnen in de kantine hadden we enkele tafels ingericht met vliegvis materialen, tevens werden er live vliegen en streamers gebonden om de laten zien hoe dat gaat. Natuurlijk was er ook de mogelijkheid voor de bezoekers om dit eens zelf te proberen. Met name een aantal jeugdige geïnteresseerde hebben daar met succes hun eerste vliegjes gebonden. Buiten hadden we ons opgesteld tussen twee visvijvers. Deze afscheiding was voldoende breed, en had als voordeel dat we de ruimte hadden om met de vliegenhengels te werpen. De backcast ging boven de ene vijver en de vlieg lande in de andere vijver. Hier hebben een aantal kinderen en volwassenen even kunnen ervaren hoe het is te werpen met een vliegenhengel, maar ze gaven allemaal toe dat het moeilijker was dan ze hadden verwacht (maar als vliegvissers weten wij dat natuurlijk al). Harrie van de Rieth was als EFFA instructeur aanwezig om werpinstructie te geven. Van Stekelenburg hengelsport had hiervoor hengels beschikbaar gesteld. Ook andere aanwezige bedrijven gaven demonstraties met: voerboten, nieuwe karperhengels (er werden die dag ook verschillende mooie karpers gevangen), het vissen vanuit een boot (met een metersnoek als trofee) en het varen met een bellyboat. 
Helaas hielp het weer die dag niet mee, het was druilerig en het heeft verschillende keren geregend, waardoor het aantal bezoekers veel minder was dag verwacht.
We willen alle Kvvc leden bedanken die zich die dag hebben ingezet voor het promoten van de vereniging.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

13 April 2013, Fietstocht omgeving Eindhoven.

In de regio Eindhoven hebben we veel water, maar waar kun je wanneer nu het beste gaan vliegvissen? Bert Dillen gaat meerdere keren per week in de regio vliegvissen en is dus de ervaringsdeskundige op dit gebied. Daarom waren we ook blij dat hij, op ons verzoek, inging voor het geven van een “rondleiding” op zondag 14 april. Omdat de meeste locaties niet per auto te bereiken zijn, werd het dus een fietstocht welke startte op de Dommelbrug op de Onze Lieve Vrouwedijk in Eindhoven. Behalve leden van de Kempische vliegvisclub waren er ook leden van de Flimf gekomen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. In totaal zijn we met 10 personen gaan fietsen langs de Dommel, de Tongelreep, het afwateringskanaal en het Werdje. Dit is allemaal water waar je als lid van de KVVC mag vissen. De tocht begon met een paar regendruppels, gelukkig werd het snel droog en konden de jassen uit op het moment dat de zon doorbrak.
Om te bewijzen dat er op de locaties ook echt vis zit, gaf Bert op het eind nog een korte demonstratie. Nadat een kleine goudkop nimph aan de leader was geknoopt ving hij binnen 5 minuten 2 mooie blankvoorns.

Conclusie: de meeste van ons wisten niet dat we ook dicht bij huis zo veel geweldig water hebben, waar je ook nog eens een leuk visje kunt vangen.
Bert bedankt,

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

 
 
 
 

2014

18 December 2014, DAWG flash snoekstreamer.

Bij het snoeken in de polder op 19 oktober lukte het Rob om 7 snoeken te vangen. Uiteraard waren wij zeer  benieuwd met welke streamer dit hem gelukt was. Zijn “geheim” was de DAWG flash streamer.  We waren daarom ook erg enthousiast toen hij aangaf deze wel voor te willen binden op de laatste clubavond van dit jaar. Rob liet ook met zelfgemaakte filmpjes zien hoe deze steamer zwemt. De kracht zit hem oa. in de 2 “antiwier beugels” waardoor de streamer zelfs op de kant of in een opening tussen leliebladeren  geworpen kan worden. Een normale streamer komt daarbij vast te zitten, maar met deze kan gewoon door gevist worden. Deze mogelijkheden hebben zoals Rob zelf aangaf zeker bijgedragen aan zijn vangsten. Uiteraard hebben de verschillende soorten en kleuren flash van het merk Poseidon ook geholpen. Voordat Rob begon met het voorbinden hebben we alle bindstappen kunnen bekijken in een powerpoint presentatie.
Als eerste werd de staart ingebonden bestaande uit Superflash in de kleuren zilver en zwart. Vervolgens de eerste kant van de 2 weed guards van 0,70mm nylon vislijn. Daarna werd blue peacock superflash in een dubbinglus rond de haaksteel gewikkeld waarbij telkens de superflash naar achter werd gehouden. Aansluitend werden de 2 weed guards in een ruime lus vertikaal terug gebracht naar de haaksteel. (Als je nu de streamer uit de vice zou halen kon de streamer op de weed guards staan waarbij de haakpunt net vrij was van de tafel.) aansluitend werd voor de 2e keer een dubbinglus met  blue peacock flash rond de haaksteel gewikkeld wat de kop van de streamer werd. Om deze stevig te maken werd er plasti dip op aangebracht waarna als laatste de ogen geplakt konden worden.
Het resultaat is te zien op de foto.En nu maar hopen dat deze streamer ook ons snoek gaat opleveren.

Rob & Ester, bedankt voor de perfect verzorgde bindavond.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

23 November 2014, Vissen op de DRB kreken.

Op 23 november hadden we een eerste visdag op de kreken van De Ronde Bleek (DRB). Een totaal van 10 leden hadden er zich ingeschreven. Rond tien uur was iedereen aanwezig en worden de eerste ideeën uitgewisseld hoe er gevist dient te worden die ochtend. De geruchten doen de ronden dat de afgelopen periode het vissen niet gemakkelijk is geweest.
Na het optuigen van de hengels werden de eerste forellen gevangen door Bram. De vis was ruim voor handen maar niet gewillig. Allerlei vliegen en nimfen werden aan gebonden. Verschillende vistechnieken werden uitgeprobeerd. Het bleef moeilijk. Toch ving Frans nog enige forellen op het achterste deel. Tegen 1 uur werd bij een heerlijke soep de visdag besproken. In het voorjaar een nieuwe poging, maar dan op de put van De Ronde Bleek.
 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

20 November 2014, Buzzers binden.

Voorafgaan aan het vissen op “de Ronde Bleek” kreken op zondag 23 november hadden we Frans Dirks uitgenodigd hiervoor goed vangende vliegen te binden. (Al heb je natuurlijk nooit een vanggarantie.) De keuze was gevallen op buzzers, de muggenlarven die bijna stil in het water hangen en zich uiteindelijk  naar het oppervlak begeven om daar te vervellen en weg te vliegen. Uiteraard werd er ook toegelicht hoe ze te vissen, hangend onder een bung (grote droge vlieg), of 2 stuks op verschillende diepten onder een beetverklikker. Ook en washing line methode is hierbij te gebruiken.
Frans gaf aan dat het wel belangrijk is scherpe haken te gebruiken om niet te veel missers te krijgen. Omdat de buzzers namelijk nagenoeg stil hangen worden ze door de forel rustig gepakt, zodra ze bemerken dat ze slecht smaken zullen ze proberen deze direct uit te spugen. Het is daarom ook van belang dat iedere keer dat je denkt de beetverklikker ook maar een fractie te zien bewegen een koste strip strike te maken voor de zekerheid, als de vis de buzzer dan in de mond heeft wordt de haak gezet. In totaal zijn er 4 type buzzers geboden, 3 zwarte met een fijne ribbing, met als variatie, wangetjes en rode hot spots. De vierde was een echte snelbinder, als eerste wordt de goudkop op de haak geplaatst, vervolgens wordt de rode flexibele draad (is eigenlijk voor het maken van armbanden) tot halverwege de haakbocht gewikkeld, daarna weer terug naar de goudkop en vervolgens  direct afbinden, en klaar is de bloedworm. Er komt dus zelfs geen binddraad aan te pas.
En nu maar hopen dat de forellen zondag azen op de buzzers.

Frans, bedankt voor het voorbinden.  

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

2 November 2014, De DRB Bokaal.

Op 2 november werd er gestreden voor “De Ronde Bleek Bokaal”, dit was de eerste van in totaal 5 selectiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Vliegvissen 2015. Om dit soort wedstrijden in goede banen te leiden zijn naast de wedstrijdleiding van de VNV ook veel vrijwilligers nodig.
Jan Kursten, de eigenaar van DRB, had hiervoor evenals voorgaande jaren ook een beroep gedaan op onze vereniging. Dit is een logische keuze omdat de KVVC bij De Ronde Bleek veel clubactiviteiten organiseert. De taken die we hebben uitgevoerd waren het mee regelen van het parkeren, het bemannen van de 3 vlotten voor het controleren en registreren van de vangsten, de “watertaxi” en niet te vergeten de catering, waar samen met Anneke werd gezorgd voor o.a. heerlijke soepen, broodjes bal en koffie. In totaal waren er 45 deelnemende vissers die in 6 manches van ieder een uur de sportieve strijd met elkaar aangingen. Na iedere manche schoven de vissers door naar het volgende visvak, zodat uiteindelijk iedereen in alle vakken had gevist. Alleen de gevangen forellen leverde wedstrijdpunten op. Het weer was goed, met een temperatuur van 18 graden met van tijd tot tijd een heerlijk zonnetje. Alleen de harde wind maakte het de deelnemers af en toe moeilijk om niet met bellyboat, van waaruit gevist werd, af te drijven.
Helaas werd er weinig vis gevangen. Dit lag wel in de lijn der verwachting omdat er ook in de voorafgaande periode slecht was gevangen. In totaal werden er maar een twintigtal vissen geland. Het bleef lang spannend wie de wedstrijd zou gaan winnen, en uiteindelijk viel de beslissing pas in de allerlaatste minuut. Op dat moment lande de visser, die bij toeval ook de eerste vis van de wedstrijd had gevangen namelijk zijn tweede vis en won daarmee de DRB Bokaal. Niemand wist er namelijk meer dan 2 vissen te vangen. In het wedstrijdreglement staat dat indien er vissers evenveel vissen vangen, de tijd van de laatst gevangen vis de doorslag geeft.

Hierbij wil ik alle vrijwilligers nogmaals bedanken voor de inzet.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

25 Oktober 2014, Werplessen.

Op 25 oktober was de laatste van de in totaal 4 werplessen welke dit najaar georganiseerd waren in Tilburg. Op het grasveld werden lijnen uitgezet voor het afstandwerpen en de hoepels voor het oefenen van precisieworpen. Als instructeur was Richard Verbeek (EFFA Master Instructor) op deze ochtenden aanwezig. Het aantal deelnemers varieerde van 6 tot 11 personen. De instructie werd meestal individueel gegeven omdat het niveau ver uit elkaar ligt van echte beginnende vliegvissers die de vliegenhengel pas een paar keer vast hebben gehad, tot werpers met  al 10-tallen jaren ervaring, maar ook deze laatste groep kan nog veel (af)leren.
Uiteraard kan een ieder ook aangeven waar de interesse naar uitgaat, of met welke worpen je

moeite hebt. Bert Worms en Ron van Kleef waren geïnteresseerd in de uitleg van 20 verschillende worpen welke je dient te beheersen voor het VNV werpcertificaat, wat ze in september ook behaald hebben. Omdat het werpen naast het binden een belangrijk deel van het vliegvissen is gaan we ook in 2015 verder met deze lessen.
Namens alle werpers willen we Richard van harte bedanken.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

16 Oktober 2014, Synthetische snoekstreamers.

Het binden van snoekstreamers blijft iets aparts, zowel m.b.t. de afmeting, als ook het gebruikte materiaal en bijbehorende bindtechnieken. We hadden speciaal voor deze avond de streamer specialist Vincent Derks uitgenodigd. Er waren 14 geïnteresseerde gekomen waarvan er 11 zelf mee kwamen binden en 3 als toeschouwer. Als eerste werd er een 2 kleurige EP streamer door Vincent voorgebonden. De EP fibers zijn synthetisch en doorschijnend en oa. bij Dyckers verkrijgbaar. Het voordeel is dat ze geen water opnemen en daardoor niet zwaar worden en dus ook met lichtere hengels ver te werpen zijn. Er werd gebonden op een kortstelige haak maat 6/0. De volgorde en richting waarin de EP fibers worden ingebonden zijn voor een groot deel bepalend voor het resultaat. Na het afbinden wordt de streamer uit de vice gehaald en in model geknipt. Als er erg veel materiaal wordt weggeknipt is dat het resultaat van het inbinden van te lange fibers. Net als bij de kapper wordt er tijdens het knippen gekamd voor het beste resultaat. Als laatste worden de EP ogen er met sneldrogende epoxy op gelijmd. Na Vincent was het de beurt aan de ons om het voorbeeld na te binden, hierbij liep Vincent rond om uitleg en tips te geven. Ter afsluiting van de avond heeft Vincent nog een
rood met witte H2O streamer voorgebonden. (H2O is een ander soort synthetische materiaal.)
Vincent, bedankt voor het voorbinden.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

21 September 2014, Vissen in Duitsland.

Op 20-september zijn we met vier leden gaan vissen in de Kyll bij Densborn. Je kon merken dat we wat aan de late kant waren. Er is daar toch wel veel gevist, en de vangsten waren er ook naar. Rond drie uur werden we verrast door onweer met hevige regenval en fikse hagel buien, zodanig dat schuilen op een terras in de buurt noodzaak was. Onder het genot van een drankje is er een plan de campagne gemaakt. Het water was meteen bruin en het vissen op deze stek is daardoor onmogelijk geworden.
Jasper van Berlo bood aan om op zijn eigen stuk aan de Kyll te gaan vissen (www.vliegvisseneifel.nl) , een prachtig stuk water zeer de moeite waard om er eens terug te gaan, daar zijn nog enkele forellen gevangen. Na een hapje eten in Birresborn zijn we weer op huis gegaan. Al bij al toch een mooie dag en zeker voor herhaling vatbaar.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

18 September 2014, Vliegbinden met CDC.

Deze bindavond werd verzorgd door Feitse Bootsman, met als doel de aanwezige te laten ervaren wat de mogelijkheden van CDC (Cul De Canard, in de volksmond eendekont veren) zijn bij het vliegbinden. De CDC veren zitten bij de eend bij de vetklier en hebben een zeer hoog drijfvermogen. De kwaliteit en daarmee ook de prijs van CDC loopt sterk uiteen. Bij een goede kwaliteit veren zitten de fibers dicht bij elkaar op de stam. CDC wordt daarom veel grbruikt voor droge vliegen en wordt uiteraard gebruikt in combinatie met ander bindmateriaal. De gebonden Humpy (zie foto) is een emerger en een voorbeeld van een vlieg welke alleen met CDC veren wordt gebonden. Om te oefenen werden alle drogevliegen gebonden op de relatief grote haakmaat 12. Het meest kenmerkende van de Humpy is het terug slaan van de veren na het maken van het lijfje waardoor een schildje ontstaat, aansluitend wordt overgebleven deel (ongeveer 1/3 van de veren) als toefje omhoog geboden.
Deze vlieg heeft en hoog drijfvermogen en is ook in wat sneller stromend water goed zichtbaar. Naast de emerger is er oa. ook een CDC sedge gebonden waarbij er van de CDC veren lussen gemaakt werden als vleugels. Het was een leerzame bindavond met de basisbegindselen voor het binden met CDC. Hierop gaat zeker nog een vervolg komen.
Feite bedankt voor het voorbinden.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

31 Augustus 2014, KVVC clubdag.

Op zondag 31 augustus was het weer zover, de jaarlijkse clubdag met bbq. Evenals de vorige jaren was deze georganiseerd bij de Ronde Bleek. Het was nog even spannend wat het weer zou gaan doen, in eerste instantie alle tafels en stoelen naar buiten, en een half uur later toch maar weer naar binnen i.v.m. een bui. Daarna is het gelukkig droog gebleven. Als activiteit was er dit jaar een werp wedstrijdje georganiseerd bestaande uit 3 onderdelen: Afstandswerpen, nauwkeurigheid (het forehand en backhand werpen in ringen) en als laatste behendigheid, met o.a. het werpen onder een lat door. Het werpen door een  vertikaal opgestelde ring op een afstand van 12 meter bleek toch wel het moeilijkste te zijn. Slechts 2 personen slaagden hierin. De wijnfles behorende bij de eerste plaats was voor Frans Dirks.
Aansluitend werd de bbq aangemaakt, de aanwezigen konden zich tegoed doen aan diverse soorten vlees, waaronder heerlijke sateetjes en spareribs, zelf gemaakte salades en sausjes.
Uiteraard was er ook voldoende drank aanwezig en tijd voor visverhalen.  Het was weer een gezellige middag, en volgend jaar komt de clubmiddag opnieuw op de agenda.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

19 Juni 2014, Vissen op de Wetering.

Op donderdagavond 19 juni was de laatste visactiviteit voor de zomervakantie. We zijn we met 7 man van de club wezen vissen op de Wetering in Valkenswaard. Deze natuurvijver is gelegen achter de vijvers van HSV Venbergen aan de Oase. Normaal geven we op een kaart van Googlemaps aan waar we gaan vissen. Dit keer was dat eigenlijk niet mogelijk omdat we dan op een grasland zouden vissen. De reden hiervoor is dat de vijver pas een paar jaar geleden is aangelegd. Het is een mooi viswater waar je zeker met lieslaarzen goed uit de voeten kunt. Omdat het wat druilerig weer was waren er helaas geen insecten zichtbaar op het water en daardoor ook geen azende vissen. Daarom staren de meeste met nimfjes. Maar ook met droge vliegen bleek het te lukken. Iedereen heeft wel 1 of meerdere visjes kunnen vangen. Ja inderdaad visjes, de maat varieerde van 5 tot 15cm.
Iemand van HSV Venbergen die even kwam kijken garandeerde ons echter dat er ook echt wel grotere voorns, brasems en karpers rond zwemmen. Deze vangen ze meestal met pallets en boilies. (Dat is natuurlijk niets voor ons vliegvissers.) Al met al een gezellige geslaagde visavond. 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

15 Mei 2014, Vissen op de Dommel.

Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om te gaan vliegvissen. Dit bleek wel weer op donderdagavond 15 mei waar we in totaal met 11 man zijn gaan vissen op de Dommel. Dit onder begeleiding van Bert Dillen die veel in de regio vist en daarom weet wanneer je waar moet wezen.
De temperatuur was goed evenals de locatie, we hadden de auto´s geparkeerd aan de Antoon Coolenlaan van waar we de Genneperparken in zijn gelopen. Er zijn daar in de Dommel enkele nieuwe bochten aangelegd en extra bruggen geplaatst waardoor een mooi wandel- en visgebied is gecreëerd. 

Bert had aangewezen waar normaal alvers en windes te vinden zijn, maar ze vangen is natuurlijk een ander verhaal.  Uiteraard werden er wel wat visjes gevangen waaronder voorn en baarsjes, geen monsters van vissen, maar toch leuk om te vangen. Al met al en gezellige visavond waarbij zelf enkele nieuwe leden aanwezig waren. Op 19 juni is de laatste activiteit voor de zomerstop, dan gaan we vissen op de Keersop of Weteringen. We hebben er nu al weer zin in. 

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

10 Mei 2014, Vissen op de Waal.

Het is en blijft moeilijk om in een jaarplanning een datum vast te leggen om te gaan vissen.
Ook nu zaten we weer met dit probleem, we wilde naar de Waal voor de brasem, dus net voor, of net na het paaien omdat ze dan het beste te vangen zijn. Probleem 1 was de waterstand, omdat het in april en begin mei extreem droog was geweest konden we niet naar de uiterwaarden bij Opijnen wat eerst te bedoeling was. Het was wel duidelijk dat daar geen brasem zat gezien het feit dat er helemaal  geen water was, en dat is toch wel het minste dat nodig is om te vissen. Vandaar dat we een paar dagen van te voren zijn gaan kijken wat een goede alternatieve locatie was waarbij de keuze viel op Gameren. 5 Man sterk vertrokken we die ochtend, probleem 2 was het weer, omdat er voor de hele dag regen was voorspeld. Gelukkig viel dit erg mee en vielen er maar een paar kleine buien. Er kon in Gameren gevist worden voor het eiland in de uiterwaarden, en vanaf het eiland waar je  wadend heen kon. Aan de achterkant van het eiland viste je op de Waal zelf dus op of tussen de kribben. In de ochtend hadden we maar 1 keer een brasem aan de lijn gehad, en deze wist helaas voor het net te ontsnappen. 

Daarom werd er besloten het s´middags paar kilometer verder stroomafwaarts te gaan proberen in Woudrichem, het blijft tenslotte zoeken waar de vis zit! Daar aangekomen was het eerst tijd voor de lunch die door de vereniging was verzorgd, warme tomatensoep en broodjes.Voor ons gevoel duurde het erg lang voordat de soep warm werd omdat we overal waar we keken rietstengels zagen bewegen en zelfs de flanken en staarten van de brasems vaak zichtbaar waren.
Inderdaad, ze waren volop aan het paaien. Uiteraard hebben we geprobeerd ze te vangen maar de meeste hadden geen interesse in onze nimphen, wel werden er regelmatig vals gehaakt, die haalde het net dus ook niet, maar ze vangen viel niet mee. Slechts 1 keer is het gelukt, maar op dat moment had Harrie er wel direct 2 aan de lijn, 1 op de punt  en 1 op de dropper nimph. Omdat het landen van die 2 erg lang duurde wist er 1 te ontsnappen, maar de andere belande wel in het net. Daarna hebben we de brasems maar met rust gelaten en zijn we op de Waal zelf gaan vissen waar nog een paar visjes werden gevangen  waaronder een mooie winde.
Al met al een leuke dag met redelijk weer maar helaas niet voor iedereen vis, maar niet getreurd, volgend jaar proberen we het in deze periode gewoon weer.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

17 April 2014, Vliegbinden:  de March Brown.

Op 17 april is de bindavond verzorgt door Feitse Bootsman. Als thema had hij gekozen voor de March Brown welke in 3 verschillende stadia is voorgebonden.
De nymph werd gebonden op een haakmaat 12 (tweemaal lang) met als body materiaal UTC vinyl Rib dat elastisch is en daardoor eenvoudig  aan te brengen. Tevens is het transparante  waardoor het er erg mooi uitziet. Deze nymph was niet eenvoudig, met name de poten en wingcase waren moeilijk aan te brengen, maar het resultaat mag er wezen.
De natte vlieg van de march brown is traditioneel gebonden, de vleugels van deze natte vlieg komen uit 2 verschillende veren, 1 veer uit een linker-  en de andere veer uit de rechter vleugel van een fazant. Hierdoor zijn ze even groot en spiegelbeeldig. Het plaatsen van de vleugels is wel een nauwkeurig werkje omdat ze symmetrisch geplaatst moeten worden.
Als laatste werd de droge vlieg geboden, Coq de Leon fibers werden gebruikt voor de staart, deze zijn lang, dun en hebben een mooie tekening. Omdat de vleugels recht omhoog staan is deze vlieg goed te zien op het water, zelfs als het wat harder stroomt.
Deze en andere bindpatronen kun je vinden op de website http://www.west-fly-fishing.com .
Feitse bedankt voor het voorbinden,

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

20 Maart 2014, Lussen maken aan vliegenlijnen.

Je hebt een vliegenlijn gekocht met een lus waaraan je de leader moet bevestigen, maar na verloop van tijd breekt de mantel net achter de lus waardoor de lijn niet lekker meer werpt. Het kan nog erger, tijdens het vissen komt je vliegenlijn vast te zitten en trek je de hele lus kapot. En wat dan te doen? Je kunt natuurlijk stoppen met vissen en naar huis gaan, maar dat is eigenlijk geen optie! Ook een braided leaderloop monteren of de leader gewoon aan de vliegenlijn vast knopen is niet optimaal. Rob Dings heeft gedemonstreerd hoe je de lus, zelfs aan de waterkant, kunt repareren met dezelfde kwaliteit of zelfs  beter dan origineel uit de fabriek. Wat heb je nodig: een schaartje, doorzichtige krimpkous, firewire of andere scherpe / sterke draad om de mantel mee door te snijden en te verwijderen, een dunne naaimachinenaald in een houder en natuurlijk een aansteker. Rob verteld dat als hij gaat vissen dit standaard "lijnen reparatiesetje" altijd mee neemt. Het is de bedoeling dat er een stukje van de mantel wordt verwijderd waardoor de kern overblijft. Vervolgens het deel met mantel in een lusje van een paar centimeter wordt gelegd en de gestripte kern m.b.v. de naaimachinenaald net achter de lus terug wordt getrokken in de mantel in de richting van de reel. Om de ontstane lus wordt de doorzichtige krimpkous geschoven waarna het geheel met de aansteker wordt verwarmd. De krimpkous voorkomt dat de vliegenlijn verbrand en drukt tijdens het krimpen de delen van de lus strak op elkaar waardoor de manteldelen helemaal in elkaar zullen versmelten en een stevige verbinding vormen. Tenslotte wordt de krimpkous verwijderd en is de lus klaar. Het klinkt moeilijk en is ook een nauwkeurig werkje, maar het is ons uiteindelijk allemaal gelukt om onze eigen lijnen te voorzien van nieuwe lusjes.  Rob bedankt.

 

20 Februari 2014, Harrie Meusen’s ratelaar.

De meeste leden van de KVVC blijken te vissen op witvis en forel maar zelden op snoek. Daar komt nog bij dat het binden van een snoek streamer iets heel anders is dan het binden van bijv. een droge vlieg op haakje 18. Ook het benodigde materiaal is totaal anders. Vandaar dat we Harrie Meusen als snoek expert hadden uitgenodigd voor het voorbinden van een “vangende” snoek streamer. Van tevoren hadden we een lijstje gekregen met de benodigde materialen, zodat we als bestuur het materiaal vooraf konden inkopen en gratis beschikbaar stellen aan de aanwezige clubleden op deze bindavond.  Het speciale aan deze “ratelaar streamer” is dat hij zoals de naam al aangeeft, naast een attractieve onderwater actie ook nog geluid maakt tijdens het binnen strippen.  De ratel is een glazen buisje met daarin kleine ijzeren kogeltjes die van de ene kant naar de andere kant rollen waardoor het geluid ontstaat. De ratelaar wordt in een stukje mylar tubing op de haak gebonden, en voor de stevigheid, evenals al het andere bindmateriaal, nog extra verlijmd.  Het resultaat is hieronder op de foto te zien, de streamer is 22cm lang, dus ook geschikt voor de grote snoeken. Omdat we nog tijd over hadden, nadat iedereen die wilde 2 streamers had gebonden, hebben we nog een film over het vissen op snoek gekeken. Harrie bedankt, 

 

16 Februari 2014, Snoeken in de polder.

Met de Kvvc zijn we al op diverse plaatsen en vissoorten wezen vissen maar nog nooit op snoek. Vandaar dat het het er dan toch maar een keer van moest komen. Het is bekend dat met name de winterperiode hiervoor geschikt is, bijkomend voordeel is dat er dan ook minder waterplanten zijn waarin je streamer vast kan blijven zitten. Uiterraard diende het wel voor 1 maart te gebeuren i.v.m. de gesloten tijd voor snoek. 
Omdat we zelf minder ervaren zijn met het snoeken, hadden we Ryan van der Eijk (van HSV Groot Rotterdam) gevraagd ons wegwijs te maken in de polder. Zijn keuze was gevallen op Lekkerkerk in de Krimpenerwaard. Om 9:30u hadden we afgesproken bij restaurant "de Loet" 6 man van de Kvvc, Ryan als gids en Richard. Een bijkomend voordeel was dat Ryan dagvergunningen van HSV Groot Rotterdam kon uitgeven (Euro 5,-) welke nodig waren om daar te mogen vissen.
Na het optuigen van de hengels kregen we een korte uitleg over het hoe en waar te vissen. De omgeving en het weer waren echt schitterend, veel vaarten, sloten en meertjes welke via voetgangersbruggen en wandelpaden te berijken waren. Na enkele uren vissen en veel gelopen te hebben verzamelde we ons weer op de parkeerplaats waar we samen van de lunch genoten, warme soep en knakworstjes op broodjes (Het aantal gevangen snoeken stond op dat moment nog op nul!) Na de lunch besloten we op een andere lokatie te gaan vissen, langs een drukke weg, het was daar minder prettig vissen maar uit ervaring wisten ze dat daar wel volop snoek zat. Dat bleek ook toen Ryan er 2 binnen 15 minuten wist te vangen, de grootste was 83cm. Helaas waren dat ook de enige snoeken die we die dag te zien hebben gekregen. Zo zie je maar weer, snoeken is zoeken, volgende keer vangen we er hopelijk meer!

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

26 Januari 2014, Beurs Charleroi.

In het weekend van 25-26 februari was de vliegvisbeurs “Fête de la Pêch à la Mouche 2014” in Charleroi. Door veel vliegvissers wordt gezegt dat dit “de beurs” van het jaar is die je niet mag missen. De enige manier om daar achter te komen is door er zelf heen te gaan. Het is dan wel 2 uur rijden vanaf Eindhoven (187km) maar dat mag de pret niet drukken. We hadden uiteraard al eerder vliegvisbeurzen zoals de Fly fair, de beurs in Putte, en een paar weken geleden (Angeln)in Duisburg bezocht, en hadden dus vergelijkings materiaal. En ik moet toegeven, het was er geweldig in Charleroi! Het waren 2 hallen, beide ter grote van een sporthal, helemaal vol met alleen maar stands met vliegvis spullen. Er waren standhouders aanwezig uit nagenoeg alle Europese landen. Sommige om vliegvis- of vliegbind materialen te verkopen (in alle soorten en maten en kleuren), andere om hun land, viswater of hotel te promoten. Ook Jan Kursten stond er met voordeel kaarten voor het vissen op de Ronde Bleek. Natuurlijk waren er ook een aantal vliegbinders aanwezig die demonstreerde hoe je met het het materiaal dat zij verkochten, de meest geweldige vliegen en streamers kon binden. Het aanbod aan vliegvis- en vliegbind materiaal was echt enorm, ik hoorde iemand achter me zeggen: “ik voel me hier net als een kind in een snoepwinkel.” Door het grote aanbod waren er ook veel koopjes, maar om de prijzen te kunnen vergelijken dien je dus wel eerst de hele beurs te bekijken en kun je daarna je slag slaan. Al met al zijn we er 4 uur geweest, dat was dan wel inclusief het eten van een broodje préparé en voor degenie die niet hoefde te rijden een Belgische pint.
Conclusie: ook wij behoren vanaf nu tot de vliegvissers die zeggen, de beurs in Charleroi is “de beurs” van het jaar, die mag je niet missen.
 

 

23 Januari 2014, Voorbinden Eric Heheman.  

Op de eerste clubavond van 2014 was Eric Heheman uitgenodigd als gastbinder.Het was het vervolg op de informatieavond over “De Ronde Bleek” (DRB)  welke eind vorig jaar door Jan Kursten was gegeven.  Helaas was er die avond geen voorbinder beschikbaar om te laten zien met welke vliegen je op dit reservoir succesvol kunt vissen. Om Eric goed te kunnen volgen was er een camera opgesteld welke het beeld  vergroot weergaf op de grote tv die bij DRB beschikbaar was, en keken de aanwezige geïnteresseerd toe zonder zelf mee te binden.
Vanavond bond hij een klinkhamer met een hackle en een post die erg groot waren. Dit heeft als voordeel dat de vlieg zowel goed zichtbaar is (ook met een kabbeltje op het water), en tevens  goed blijft drijven. Dat laatste  kwam ook door het “Para Post” materiaal van het merk Orvis welke veel lucht vasthoudt.  
Het voordeel van voorbinden is dat er met name ook wordt stilgestaan bij de techniek van het binden. Zo gaven er een aantal leden aan dat ze er de voorkeur aan geven een vlieg af te binden met een whip-finisher i.p.v. met een half-hitch-tool omdat de knoop dan sterker zou zijn. Eric gaf aan dat als je een half-hitch-tool gebruikt je de eerste knoop linksom en de tweede rechtsom dient te leggen en beide op elkaar, op deze manier ontstaat een mastworp die wel sterk is. Dit was voor sommige helemaal nieuw. 
Als volgende vlieg werd er een zwarte buzzer gebonden. Het mocht ook in andere kleuren als het maar zwart was. Beide vliegen waren door eenvoud gesierd maar erg “dodelijk” op de Ronde Bleek. 
Aansluitend werd er onder het genot van bitterballen een film over buzzer vissen op een reservoir vertoond. Al met al een gezellige en informatieve clubavond. Eric bedankt.

Gallery
Click to open Click to open Click to open

 

10 Januari 2014, Beurs Angeln.

Beurzen waarop vliegvis artikelen te koop zijn, zijn schaars. In Nederland zijn er een paar waaronder bijv. de Visma en de Hengelsport outdoor fair (Was voorheen Fair for Lure & Fly). In België in Charlois en Putte. Maar in Duitsland waren we nog nooit geweest. Vandaag dus met een paar man naar Duisburg geweest. Dit is maar een uurtje rijden vanaf Eindhoven, daar was de 3 daagse beurs Angeln 2014. 20 Minuten na aanvang beurs waren we er, en we konden al achter aansluiten op het parkeerterrein, zo veel beursbezoekers hadden we niet verwacht! Het grootste deel van de stands bleek gericht te zijn op roofvissen met spinhengels en bijbehorend kunstaas. (Dat verklaarde ook de drukte.) Maar gelukkig waren er ook een heel aantal stands met vliegvis- en vliegbindartikelen. Zoals dat hoort op een beurs kon je ook genieten van vliegbinders die live bijv. snoek streamers bonden. Tenslotte was er een Flyfishing-Pool waar demonstraties werden gegeven in het werpen met de vliegenhengel, waaronder door Rudy van Duijnhoven. Zoals je in Duitsland mag verwachten was er ook aan de inwendige mens gedacht, dus volop gelegenheid voor het kopen van broodjes, worst en bier. Al met al een gezellige, geslaagde beursdag en zeker voor herhaling vatbaar.