KVVC vissen op de Lithse Ham.

Op 30 juni was het om 08:00u verzamelen op de carpoolplaats in Best. We waren daar maar met 4 personen omdat de andere 7 rechtstreeks naar het verzamelpunt bij Lithse Ham reden. Het had de hele nacht geregend, maar bij aankomst was het droog. Snel de waadpakken aan en de hengels optuigen waarna we ons verdeelde over het gebied.
Het waaide flink wat het werpen aan de wind zijde lastig maakte. Ook waren er veel waterplanten. Sommige waren goed zichtbaar, andere zaten net wat dieper. Het resultaat was wel hetzelfde, na iedere worp kon de streamer / nimf schoongemaakt worden. Dat was dus een reden om regelmatig een ander plekje te proberen. We zagen met regelmaat vis jagen aan het oppervlak wat positief was, maar ze vangen was een ander verhaal. Na een uurtje vissen  kwam de zon erdoor en was het heerlijk vissen.
Omdat er nog niets was gevangen gingen er ook vissen op de Maas zelf bij Restaurant de Blauwe Sluis. Wat later ving Hans zijn eerste snoekbaars aan de vliegenlat, een exemplaar van ongeveer 50cm! Ook werden er nog een paar mooie baarzen gevangen en een roofblei van 30cm. Helaas waren er ook bij die geen vis vingen, of die verspeelde.


Rond 1 uur vertrokken de meeste huiswaarts. Al met al was deze laatste KVVC visdag voor de zomervakantie super! We gaan daar zeker nog eens terug. (Wat later in het jaar schijnen er ook mooie voorns rond te zwemmen!)

Vissen op de Kyll in Fliessem.

Op zaterdag 8 juni zijn we met de KVVC wezen vissen in Fliessem op de Kyll.
Een aantal leden waren er al op de vrijdag heen gegaan, om op verschillende plaatsen aan de Kyll een extra dag te gaan vissen. De rest vertrok vanaf de carpoolplaats op zaterdag al om 6:45u om op tijd aanwezig te kunnen zijn voor het ophalen van de vergunningen. We waren in totaal met 13 personen, als bestuur vonden we dat dit tevens het maximale aantal was voor deze visactiviteit. Het is een prachtige “strecke” met een lengte van in totaal 5 km met diepe poolen maar ook ondiepe stroomversnellingen.
Het was heerlijk zonnig weer, dus een jasje was niet nodig. In de ochtend werd er wel wat gevangen, maar niet de aantallen die we gehoopt hadden. Maar het heet tenslotte ook vissen en niet vangen.

Om 13:00u hadden we afgesproken om gezellig samen te lunchen. Daarna werd er weer verder gevist.

We zijn in het verleden tijdens het vissen al vaak andere dieren dan alleen vissen tegen gekomen. Enkele jaren geleden zag er iemand een jong hertje liggen in het gras, maar dit keer was het een indrukwekkende slang met een lengte van ongeveer een meter! Eerst keek hij met opgeheven kop naar de vliegvisser, om vervolgens weg te zwemmen. Bij het zien van de meeste soorten vissen weten we wel wat het is, maar in slangen zijn we minder thuis, het “merk” kan ik dus niet geven.

Ook in de middag werden er wel wat forelletjes gevangen. Als avondeten hadden we pizza’s besteld, die op locatie werden bezorgd, dat was super en lekker! Het voordeel was dat de waadpakken gewoon aan konden blijven, en we niet ergens heen diende te rijden, wat anders veel tijd kost. In de avond viste de meeste nog door tot 20:30u, en in die tijd werden de meeste, en grootste forellen gevangen.

De vangsten varieerde uiteindelijk van 0 to 10 stuks per persoon en bestond voornamelijk uit forellen, maar ook kopvoorn, serpeling en 1 vlagzalm werden gevangen. Het was dus weer een heerlijke visdag aan de Kyll.

 

KVVC Vistrip De Ronde Bleek

Op 11 mei zijn we ’s avonds wezen vissen op De Ronde Bleek. Het was bijzonder zacht weer en nagenoeg windstil. Ondanks een aantal afmeldingen waren we met een behoorlijke groep. We hadden om 18:00u afgesproken, maar de meeste waren er al wat eerder waardoor we gezellig samen konden starten met een kopje koffie waarop Jan trakteerde. Daarna werden de hengels opgetuigd en verdeelde we ons over de kreken. Een enkeling ging het geluk beproeven op de grote vijver vissend vanaf steigers. Het water was wat donker waardoor de forellen eigenlijk niet te zien waren. Het vissen op zicht viel daardoor niet mee, en slecht af en toe was er een duidelijke kring of springende forel te zien. De eerste vis(je) die werd gevangen was een zonnebaarsje. Ook voorntjes en baarsjes vergrepen zich aan de kunstvliegen, maar de forellen waren moeilijk te verleiden. Uiteindelijk lukte het Bert de Haan een paar mooie forellen te vangen met de Preska nymph.

Omdat er weerhaakloos gevist werd konden ook een aantal forellen ontsnappen voordat ze geland konden worden. Om 21:00u stopte we met vissen en kon er worden opgeruimd. Aansluitend werd de avond in de kantine geëvalueerd onder het genot van een drankje.

Meerdere vissers waren er niet in geslaagd een forel te vangen wat jammer was, hopelijk lukt dat een volgende keer wel.

KVVC Bindavond vliegen spuitgieten.

Het vliegbinden is erg diverse, maar op 25 april zijn er onder begeleiding van Dion Wijnen wel op een heel speciale manier streamertjes gemaakt, namelijk vliegen spuitgieten! 
Het was duidelijk merkbaar dat deze laatste bindavond van het voorjaar in de schoolvakantie viel, er waren zowel minder aanmelding, en ook nog wat afmeldingen, waardoor we met een kleinere groep waren dan normaal.
Het idee van het vliegen spuitgieten komt vermoedelijk van Theo Bakelaar. Dion heeft ook een mal gemaakt voor de Partridge JS Sea streamer #10 en andere maten. De streamers zijn bijv. goed inzetbaar op zoutwater voor zeebaars, maar ook polak is er niet vies van.


Als 1e wordt er binddraad op de haak gezet. Omdat de het spuitgietmateriaal doorzichtig is, blijft deze kleur van de body zichtbaar. In bovenstaand foto bij nr.1, is dat groen. Vervolgens werden beide delen van de mal met een kwastje ingesmeerd met babyolie wat ervoor zorgt  dat de vlieg na het spuitgieten los kan komen uit de mal. De haak wordt in de mal gelegd, nr.2, en de mal wordt gesloten en in een kleine bankschroef of lijmklem geplaatst. De mal heeft 2 gaten aan de bovenzij. In het ene gat wordt de lijm / gietmateriaal er met een lijmpistool ingespoten, net zo lang totdat die er bij het 2e gat uit komt. Op dat moment is de mal namelijk geheel gevuld. Vervolgens wordt de vlieg uit de mal gehaald, nr. 3, en de overtollige lijm verwijderd, nr.4.



Nu was het zover dat de vlieg in de bindvice geplaatst kom worden. Nadat de binddraad achter de body was opgezet kon de staart erop gebonden worden, dit kan bijv. marabou, of een ander soort veer zijn, maar ook synthetisch streamer materiaal. Daarna werden de oogjes erop geplakt en kon de streamer eventueel met stift nog wat extra kleur krijgen.



De hele procedure was duidelijk door Dion uitgelegd, en degene die nog extra streamertjes wil gieten, kan hiervoor de mallen bij Bert lenen. (Partridge JS sea streamer #4 en #10.)

Dion bedankt voor deze de gezellige en leerzame avond.

KVVC Bindavond Ardennen vliegen

Op 28 maart was Paul van de Sande de voorbinder op de KVVC bindavond.

De vorige keer was in 2019 waarbij hij toen schitterende snoek streamer bond. Dit keer iets heel anders, droge Ardennen vliegen, maar zoals hij zelf direct zij, die doen het zeker ook in Duitsland bijv. op de Kyll. Paul is de eigenaar van Fly Scene (http://www.flyscene.be/) en distributeur van o.a. de merken Vision, Fly Scene, en producten die hij zelf ontwikkeld en produceert. Speciaal voor deze avond had Paul voor alle aanwezige setjes met alle benodigde bindmaterialen en zelfs tooltjes samengesteld!



Na een algemene introductie van het vissen in de Belgische Ardennen, en het te gebruiken
materiaal en vistechnieken kon het binden beginnen. Het was erg druk, maar direct muisstil in de zaal. Alle vliegen werden gebonden op de Tunca Expert, barbless wide gape dry fly haak maat 16. Als binddraad gebruikte Paul UTC 70 (=8/0) binddraad omdat dit een multifilament niet getwiste binddraad die goed te splitsen is.

De kleur van de binddraad kiest hij altijd hetzelfde als die van de te gebruiken dubbing kleur van het lichaam. De eerste vlieg was de V-Merger (foto 1) welke met name gebruikt wordt om te kijken of de vissen gaan stijgen op een droge vlieg, of dat er toch beter met nimfen gevist kan gaan worden. Nadat de tan kleurige draad was opgezet en tot net voor de haakbocht was gebracht werd de draad gesplitst. In de ontstane grote lus bracht Paul behoorlijk veel dubbing in de kleur Chinchilla aan waarna de lus met een dubbing twister werd gesloten. Deze draad met dubbing werd vervolgens om de haaksteel tot net voor het haakoog, na iedere wikkeling de dubbing naar achter en tot boven de haaksteel brengend. De vlieg werd daar al afgebonden. De fibers aan de onderzijde van de haak werden weg geknipt. Als variant wordt ook wel eens een klein staartje van lavender angel hair ingebonden.



Daarna was de Iron blue dun aan de beurt (foto 2). De binddraad was UTC 70 in de kleur dun. Paul  begon met het inbinden van het staartje van grijs / wit gestippelde coq de leon welke even lang was als de haaksteel. Daarna volgde een “bud” (kontje) van wijnrode binddraad. Vervolgens werd de binddraad gesplitst, de SFL Squirrel Dubbing Grey Natural in de lus aangebracht, getwist, en taps als lijfje tot 3mm voor het haakoog om de haaksteel gewikkeld. Er werden 2 of 3 CDC Blue Dun veertjes recht op elkaar gelegd in de klem, waarna hij deze dicht langs de stam van de veer knipte, en alleen de fibers achter bleven in de klem. Nu zaten de fibers verdeeld over de hele breedte van de klem. Om ze allemaal op een klein stukje van de klem te krijgen, opende hij heel voorzichtig de klem een heel klein beetje. Nu was er net genoeg ruimte dat de punt van een spelt er tussen paste om de fibers naar elkaar te duwen, zonder dat deze eruit vielen! De fibers werden uit de klem gehaald, en naar voor gericht boven op de haaksteel ingebonden. Daarna werden ze terug gevouwen en werden er een aantal wikkelingen van de binddraad voor gelegd, waardoor de ontstane vleugen mooi rechtop bleef staan. Nu was de thorax aan de beurt. De draad werd opnieuw gesplitst, voorzien van een kleine hoeveelheid Master Dub Adam Grey, getwist, waarmee een paar wikkelingen voor de vleugel werden gelegd. De Iron blue dun was nu klaar en kon worden afgebonden. De omschrijving is lang, maar deze vlieg is binnen een paar minuten te binden.

I.p.v. de Iron blue dun nogmaals te binden, gebruikte Paul dezelfde volgorde en technieken (zonder “bud”)  maar met andere kleuren, waardoor het andere vliegen werden. (Uiteraard horen ze eigenlijk wel verschillende maten te hebben, maar dat maakt voor de bindtechniek uiteraard niet uit.) De betreffende vliegen zijn hieronder afgebeeld, en de gebruikte materialen / kleuren, zijn in de tabel vermeld. Blue dun (foto 3), Blue wing olive (foto 4) en PWO Pink wing olive (foto 5).

Uiteraard kon in het rijtje van droge vliegen een sedge niet ontbreken. Dit was dus tevens de laatste vlieg van de avond. De binddraad in de kleur tan, werd opgezet en tot aan de haakbocht gebracht. Daar werd de binddraad gesplitst en voorzien van Master Dub Tan, getwist, en taps als lijfje tot 3mm voor het haakoog om de haaksteel gewikkeld. Daar werd een henneveer (soft hackle) ingebonden, en zo ver naar voor getrokken tot de vleugel de gewenste lengte had. De binddraad werd opnieuw geplitst. Er werden 2 CDC Natural Grey veren op elkaar gelegd in de klem waarna de stam eraf werd geknipt. De fibels bleven nu wel verdeeld over de hele klem zitten en werden zo in de lus gezet waarna de lus met de dubbing twister werd gesloten. De draad met CDC fibers werden met een paar slagen om de haaksteel gewikkeld waardoor o.a. de pootjes ontstonden en de sedge kon worden afgebonden.

Het was een super bindavond die tegen 11:00u ten einde liep. Het was van wereld klasse, Paul bedankt,

KVVC Vistrip Kerkdriel.

Op 24 maart zijn we wezen vissen op de maasplassen in Kerkdriel. Vorig jaar waren we daar ook, maar toen bleek bij aankomst dat de speeltuin en veel bomen een heel eind in en onder water te staan. De waterhoogte was toen 232cm! Dit jaar was die aanzienlijk lager, namelijk 142cm, en dat terwijl deze een dag eerder zelfs 102cm was. Zouden we daardoor dit keer wel grote baarzen kunnen vangen? Want dat was tenslotte de target vis van deze vistrip. Bij aankomst werden de vliegenhengels opgetuigd en de waadpakken aan gedaan. 1 Visser had een nieuwe bellyboot bij en kon na het lezen van de gebruiksaanwijzing ook te water.

Er was er een stevige westen wind aantrekkende naar windkracht 5 wat het werpen er niet gemakkelijker op maakte. Uiteraard hadden we de locatie van waar we viste wel zo gekozen dat we de wind in de rug hadden. Er werd met veel verschillende soorten streamertjes gevist, maar geen daarvan leverde vis op. En dat terwijl we wel bij de bodem viste wat bleek uit de mosseltje en kreeften die mee naar boven kwamen. Maar of we echt tot over het talud konden werpen was nog maar zeer de vraag. Waar waren de baarzen dan? Op de fishfinder waren wel kleine vissen te zien, maar op een diepte van 3 tot 7 meter en buiten ons werpbereik. Tegen het einde van de ochtend trok de wind nog verder aan, gevolgd door een stevige regenbui met hagel. Dit was een goed moment vonden we om in te pakken. Er werd nog even een kop koffie gedronken waarna we vertrokken. Hopelijk hebben we een volgende keer meer geluk met het weer. Het moet toch wel een keer lukken om een mooie baars op te foto te krijgen in Kerkdriel!

 

#Vliegvissen